Stukje feedback van Joris Luyendijk voor een student journalistiek

bas paternotte 17 mrt 2012 Politiek

Student Journalistiek Yelle Tieleman interviewde parlementair verslaggever Jos Heymans (RTL Nieuws) voor een schoolopdracht. Heymans heeft kritiek op Joris Luyendijk die ooit een boekje over sociëteit Nieuwspoort schreef. Luyendijk was not amused en richt zijn pijlen op de student. “Ha, als je een succesvolle journalist wil worden, dan moet je machtige mensen afzuigen, zoals je hier doet.”

Yelle Tieleman (23) wil later als hij groot is parlementair verslaggever worden. Hij is daarom een weblog begonnen waarin hij verslag doet van zijn ‘zoektocht naar hoe ik een goed politiek journalist word’. Langzaam vult zijn weblog zich met interviews met onder meer spindoctor Jack de Vries, Volkskrant-verslaggever Martin Sommer en meest recent dus Jos Heymans. Die laatste is tevens vice-voorzitter van de sociëteit die dit jaar vijftig jaar bestaat.

[[image file=”2012-03/heymans.jpg” align=”left” ]]Heymans strijdt naar eigen zeggen al enige tijd tegen ‘de onzinverhalen’ die de ronde doen over de Nieuwspoortcode. De code – wat er besproken wordt kan in de media worden gebruikt, maar de bron blijft onvermeld, net als de plaats waar het nieuws vandaan kwam – kreeg veel kritiek van Luyendijk die er in 2010 een boekje over schreef. Heymans zegt daarover: “Ik heb me wel gestoord aan de commotie die er is ontstaan rondom de Nieuwspoortcode, al was er altijd wel wat gedoe en geheimzinnigheid rondom de code. Maar Luyendijk heeft dat wel versterkt met zijn boekje. Er stond een hoop onzin in.”

Dat schoot Luyendijk in het verkeerde keelgat en hij reageerde op het weblog: “Ha, als je een succesvolle journalist wil worden, dan moet je machtige mensen afzuigen, zoals je hier doet. Als je een goede journalist wil worden, dan ga je inhoudelijk in op wat deze man zegt, en laat je hem niet wegkomen met allerlei vage beschuldigingen. “Er staat een hoop onzin in”, zegt hij over mijn boekje. Okay, welke onzin, vraag je dan. Daarna kijk je in mijn boekje of dat er echt in staat, en denk je na of jij het ook onzin vindt.”

Tieleman laat zich niet uit het veld slaan: “Dank voor je reactie. Naar mijn mening heb ik geen machtig mens afgezogen, eerder als een spons zijn tips en ervaringen opgezogen. Als een spons. Dat is de namelijk de reden dat ik hierover blog: ik wil graag met ervaringsdeskundigen spreken over hoe je dit ambacht goed onder de knie krijgt. En aangezien ik aan het begin van mijn loopbaan sta moet ik nog veel leren.” En: “Verder daag ik je uit om je door mij te laten interviewen. Be my guest, ” besluit Tieleman.

Luyendijk heeft vooralsnog niets van zich laten horen.

Reageer op artikel:
Stukje feedback van Joris Luyendijk voor een student journalistiek
Sluiten