Spring naar de content

Jort Kelder: ‘Ik ben ook een schoonmaker. Jazeker!’

De schoonmakers staken vandaag op de kop af elf weken. Een record, de langste sectorstaking sinds 1930 volgens vakbond FNV Bondgenoten. Jort Kelder besluit de stakers een handje te helpen door zijn naam te verbinden aan de staking. “De schoonmakers worden het putje van de arbeidsmarkt. Daar ben ik op tegen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De vakbond en de schoonmaakbranche staan sinds 1 januari dit jaar lijnrecht tegenover elkaar nadat de CAO-onderhandelingen in een impasse belandden.  FNV Bondgenoten heeft werkgeversorganisatie OSB tot begin april gegeven om tot een CAO te komen. Daarna is het niet meer mogelijk voor het ministerie van Sociale Zaken om de CAO algemeen bindend te verklaren. Daarmee lopen de stakers maar ook de schoonmaakbranche zelf het risico dat andere bedrijven zich in de markt zullen mengen tegen (nog) lagere tarieven. Vorige week drongen Schiphol en de NS er al bij OSB op aan om tot een vergelijk te komen met de bonden.

Enfin, nu heeft Jort Kelder -bretels, handgemaakte Italiaanse schoenen, rijdend in een Maserati –  zich achter de schoonmakers geschaard.

Meer op de website van de Vakbond van Schoonmakers: Schoon genoeg! Lees ook de column van Beatrijs Ritsema die stelt dat de oorzaak van het conflict vooral bij de opdrachtgevers van de schoonmaakbedrijven ligt. “Er is iets mis met het paradepaardje van de vrije markt: het aanbestedingssysteem dat ervoor zorgt dat de opdracht altijd gaat naar degene die de goedkoopste offerte uitbrengt. “

Onderwerpen