Spring naar de content

Herrie met Hero: Brinkman begint voor zichzelf

MET UPATES – Doorgaans zijn de tweets van Geert Wilders reden tot ophef, vandaag is het Hero Brinkman die Den Haag in zijn greep houdt met een nog niet eens 140-tekens tellend berichtje. “Straks om 13.00 uur geef ik een persconferentie in Nieuwspoort.” Volgens De Dagelijkse Standaard begint hij voor zichzelf. Plus: het gedoogakkoord kan de prullenbak in.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Hero Brinkman stapt uit de fractie.Dat is het gevolg van de fractievergadering van vanochtend over de kritiek van de PVV’er op het Polenmeldpunt. De situatie is zodanig onhoudbaar geworden dat Brinkman uit de partij stapt,” schrijft De Dagelijkse Standaard op basis van bronnen rondom de fractie.

Consequentie van Brinkmans stap is dat het gedoogvehikel niet meer automatisch op een Kamermeerderheid kan rekenen. De situatie is dan dat het kabinet Rutte moet rekenen op steun van de PVV, de SGP en het lid Brinkman. Maar met de SGP zijn – zoals Mark Rutte vorige week in de Tweede Kamer nog eens bevestigde – geen formele afspraken gemaakt. Laat staan met Brinkman.

Formeel is er dus niets geregeld, hoe valide is het gedoogvehikel dan nog? D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold staat in ieder geval in de startblokken om antwoord op die vraag te krijgen.

UPDATE, 13.10 uur – Brinkman is niet boos. Hij is slechts teleurgesteld in de PVV-fractie. Hij wilde dat zijn grieven over het Polenmeldpunt vanmorgen in de fractie besproken zouden worden, maar zijn collega’s voelden daar niet voor.

Hij zegt het kabinet Rutte te zullen steunen. Brinkman voelt niet de behoefte mee te praten met de besprekingen in het Catshuis. “Ik zal de coalitie absoluut niet laten vallen. Rutte en zijn team hebben mijn vertrouwen.” Hij zal geen eisen op tafel leggen. “Ik zal dit kabinet niet laten vallen.”

Mark Rutte zit nu in de situatie dat het gedoogakkoord – formeel althans – in de prullenbak kan omdat daar nu geen meerderheid meer voor is. Iets wat de oppositie zometeen in de Kamer ongetwijfeld te berde zal brengen.

Update 13.40 uur – GroenLinks, SP en PvdA willen nieuwe verkiezingen.

Update 15.40 uur – De Tweede Kamer zal rond 17.30 uur debatteren met premier Rutte over de ontstane situatie. Alleen kersvers fractievoorzitter Hero Brinkman steunt het debat niet.