Laat Rutte zijn karwei afmaken, godsamme!

frans van deijl 21 mrt 2012 Politiek

Het rook in de Tweede Kamer weer eens naar wilde dieren – de uitdrukking is van Hans van Mierlo, die daarmee ooit de kielhalerige atmosfeer in de oude nationale vergaderzaal aardig typeerde. Zijn opvolger Alexander Pechtold behoorde gisteravond tot de wildebrassen en rook voortdurend bloed, was het niet van de tamelijk labiel ogende Hero Brinkman dan wel dat van premier Rutte. GroenLinks-leider Jolanda Sap opponeerde op een quasi-begripvolle, genieperige wijze, en zelfs SP-leider Emile Roemer eiste op hoge toon nieuwe verkiezingen. Diederik Samsom, de nieuwe eerste man van de PvdA, kon de ongekende collectieve opwinding amper bijhouden en struikelde af en toe over zijn eigen woorden.

Zijden draadje
Het kabinet-Rutte hangt aan een zijden draadje, luidde vanochtend de analyse in alle kranten. Weinigen konden het opbrengen te vermelden dat het onder de huidige economische crisis – de ergste van na de oorlog – geen enkele pas geeft dit kabinet te laten vallen, nieuwe verkiezingen uit te schrijven en in afwachting van een nieuwe ministersploeg het demissionaire kabinet louter ‘lopende zaken’ te laten handelen, zoals het staatsrechtelijke protocol luidt, ergo, de tandeloze tijgers van Rutte niets van betekenis te laten doen. Kabinetsformaties duren in Nederland lang. Met een beetje pech zou dan in begrotingstechnische zin het jaar 2013 verloren gaan, met alle nadelige gevolgen vandien.

Onder minder erbarmelijke omstandigheden zou dit kabinet waarschijnlijk de eer aan zichzelf hebben gehouden. Maar kijk om u heen, die ene buurman is ook al zijn baan kwijt, dat prachtige huis is weer gezakt in prijs, en hoe gaat het verder met mijn pensioen, wie betaalt de zorg, het onderwijs? Als consumenten zijn we in een massale kramp geraakt, we houden onze centen op zak. Anders dan in de jaren tachtig, toen de bestedingen ook ver achterbleven, vertoont de economie niet de minste groei.

Grote nood
Alle hens aan dek dus, zou je denken, en zeker van onze vertegenwoordigers in Den Haag, want het land verkeert in grote nood. Laat Rutte en zijn makkers daarom zijn karwei in het Catshuis afmaken, godsamme, laat hem binnenkort naar de Kamer gaan met zijn voorstellen om te bezuinigen en te hervormen, om in elk geval de economie een begin van een herstel te bieden, en laat vervolgens elk kamerlid, zonder last of ruggenspraak bepalen of het landsbelang prevaleert boven het eigen partijpolitieke, electorale gewin. Wijsheid verlangen wij van onze Diederik, Alexander, Jolanda en Emile, bezonkenheid en rust. Niets anders.

Reageer op artikel:
Laat Rutte zijn karwei afmaken, godsamme!
Sluiten