De carrièrebeurs

wpk-admin 23 mrt 2012 Economie

Als er iemand is die nooit voor een baan heeft hoeven solliciteren, is het kroonprins Willem-Alexander. Toch was hij het die de vijftiende editie van de Nationale Carrièrebeurs in de Amsterdamse RAI opende. Naast doorzettingsvermogen, zo vertelde de prins, moet je jezelf zijn, laten zien wie je bent en authentiek zijn.

De potentiële werkgevers op de beurs pakken flink uit met goodiebags, en jonge vrouwen met strakke broeken, hoge hakken en veel make-up. Als dit representatief is voor het werkende bestaan, is een langstudeerboete om snel af te studeren overbodig!

Merkt het evenement iets van de crisis? Wel en niet, vertelt Geert Nab, die de beurs organiseert. “Het recordaantal van 16.000 bezoekers uit 2008 halen we nu niet. Waarschijnlijk komen we tot rond de 14.000. Ook staan er minder bedrijven dan vorig jaar. Toen waren het er nog 200, nu 170.” Maar de bedrijven hebben bij elkaar wel duizend vacatures meer dan vorig jaar: liefst negenduizend nu. Nab: “Sommige bedrijven slaan een jaartje over, maar iedereen realiseert zich dat door de vergrijzing de war for talent doorgaat.”

Ook al wordt er gevochten om dat talent, de sollicitant die het zekere voor het onzekere neemt, kan op de beurs de workshop ‘Beter solliciteren door jezelf te verkopen!’ volgen. Wat gaat Arjan Vergeer, trainer voor Pepperminds, de cursisten bijbrengen? “Ik wil ze op een andere manier naar zichzelf laten kijken. Bij een sollicitatiegesprek focussen ze vaak te veel op hun skills; dat ze de kwaliteiten hebben.” Waar moeten ze dan op letten? “Ik heb zelf honderden sollicitanten voor me gehad en ken al de standaardzinnetjes waaruit blijkt dat ze ervaring hebben en hun studie goed aansluit. Als je indruk wilt maken, moet je het ‘waarom’ kunnen uitleggen: waarom past die baan bij jou? Waarom ben je op de wereld en waarom komt die baan daar logischerwijs uit voort? Waarschijnlijk kan maar één procent van de mensen die hier rondloopt dat vertellen.”


Een mooi inzicht. Zijn de aankomende sollicitanten hiermee ook geholpen? De zin van het bestaan vinden lijkt moeilijker dan de relativiteitstheorie begrijpen. Helaas kan Vergeer daar niets meer over zeggen: hij wordt gebeld en moet snel weg: “Het is vandaag een grote chaos.” Even verderop loopt een verveeld ogende jongedame voorbij die haar metgezel zegt dat ze ‘nog nooit zo’n slecht georganiseerde beurs heeft meegemaakt’. Benieuwd of zij ook kan uitleggen waarom, en waarom zij hier dan is. Kortom, of zij ook tot die ene procent behoort.

Reageer op artikel:
De carrièrebeurs
Sluiten