Spring naar de content

Hanna Verboom

Hanna Verboom (Vilvoorde, België, 1983) is actrice. Ze is vanaf deze week te zien in Quiz, de nieuwe speelfilm van Dick Maas. Intro credit auteur>door ernest marx, foto jos lammers

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ontspannen. Ik heb net een paar dagen doorgebracht in een boerderijtje in de duinen bij Schoorl. Ik had even drie dagen vrij van de theatertour die ik nu aan het doen ben. Ik heb veel gelezen en wandelingen gemaakt over het strand.

Wie zijn uw helden?

Mensen die compromisloos najagen waarin ze geloven. Mijn ouders bijvoorbeeld. Ze hadden allebei de droom om als ontwikkelingswerker naar Afrika te gaan. Toen ik vijf maanden oud was, zijn we met ons gezin naar Soedan verhuisd, waar net de burgeroorlog uitbrak. Daarna hebben we nog acht jaar in Kenia en twee jaar in Oeganda gewoond.

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen die erg op zichzelf gericht zijn en geen respect voor of interesse in anderen hebben.

Lijkt u op uw vader?

Hij is echt een ondernemer en een idealist, iemand die van aanpakken weet en veel onrust in zich heeft. Dat heb ik van hem. We zijn ook allebei erg eigenwijs.

Bent u aantrekkelijk?

Men zegt van wel, maar ik zie dat niet zo. Ik was nooit het populaire, knappe meisje. Toen ik op mijn twaalfde in Nederland kwam wonen, vond men mij raar omdat ik slecht Nederlands sprak en de gebruiken niet kende. Ik zie mezelf nog steeds als een nerd, een vreemde eend in de bijt.

Wat is uw grootste angst?

Dat de mensen van wie ik hou overlijden en ik ze moet missen. Voor de dood zelf ben ik niet zo bang, omdat ik geloof dat het leven slechts een fase is in een groter geheel.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik heb Get It Done opgericht, een crowdsourcing community voor lokale ontwikkelingsprojecten. Ik hoop dat we daarmee zo veel mogelijk mensen bereiken. Als actrice droom ik ervan om te werken met regisseurs die ik bewonder en mooie dingen te maken.


Bidt u weleens?

Meerdere keren per dag. Ik voer een constante dialoog. Ik voel dat ik in contact sta met een metafysische entiteit waar ik veel steun en rust uit haal.

Bent u monogaam?

Ja. De hele basis van een relatie is vertrouwen.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Maandagavond. Toen kreeg ik slecht nieuws over de gezondheid van iemand om wie ik veel geef. Verder huil ik niet snel.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik ben onrustig, heb het geheugen van een goudvis en ik ben totaal niet attent. Maar dat heb ik geaccepteerd. Anderzijds ben ik bijvoorbeeld wel weer erg trouw.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn broertjes en mijn zusje. De liefde die ik voor hen voel, komt volgens mij dicht in de buurt van hoe het is om een kind te hebben.

Wat is uw grootste ondeugd?

Mijn voorliefde voor karaoke.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Ik zou eens een tiendaagse meditatiecursus volgen in een boeddhistenklooster in Thailand. Op het moment dat ik daar binnenstapte, voelde ik negatieve krachten en wist ik: hier moet ik niet zijn. Het was zo heftig dat ik ervan moest overgeven. Op het moment dat ik weer buiten het hek stond, was dat gevoel weg.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Mijn opa, die vier maanden geleden is overleden. Hij klaagde nooit en oordeelde niet over anderen. Hij ging fluitend door het leven en zong alleen maar psalmen.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Passie, eerlijkheid, verwondering en kracht.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Ik heb heel sterke, slimme vriendinnen met prachtige carrières, maar het mooist vind ik als ze ook kwetsbaar durven zijn. Misschien is puurheid en echtheid wel het belangrijkst.


Wat is uw dierbaarste bezit?

Op een veiling heb ik ooit een prachtige marmeren panterkop gekocht van de beeldhouwer Chris Tap. Daar ben ik erg aan gehecht.

Hoe moedig bent u?

Op wereldreis werd ik bijna aangerand, en toen heb ik die man een keiharde klap voor zijn kop gegeven. Hij liep half huilend weg. Ik ben ook uit vliegtuigen en van bruggen gesprongen en heb met haaien gedoken. Als ik iets eng vind, wil ik het juist graag doen.

Wat is uw grootste prestatie?

Ik heb altijd het gevoel dat die nog moet komen. Ik ben er wel erg trots op dat we twee jaar geleden zonder geld en puur uit overtuiging Get It Done hebben opgezet. Ik heb ook een script geschreven voor een korte film, ik kijk ernaar uit om die te gaan maken.

Wat is uw grootste mislukking?

Niets groots. Ik heb wel een paar rollen gespeeld in mislukte projecten.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Vooral op jongere leeftijd ging ik volledig mijn eigen weg en had ik zo'n sterke eigen wil dat ik over anderen heenliep. Daardoor heb ik wel wat harten van vriendjes gebroken.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Ik heb met niemand ruzie.

Wat is de beste plek om te wonen?

Het lijkt me heerlijk om uiteindelijk in een soort wooncommune te leven met mijn familie en vrienden.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Iedereen krijgt zijn portie ellende. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Door het te accepteren kun je het minder als ongeluk opvatten.

Wat is uw devies?

Elk leven heeft een ritme. Zorg ervoor dat je dat van jou vindt en volgt.


Volgende week: Jerry Goossens