Horst Reichenbach (1945)

wpk-admin 23 mrt 2012 Economie

Is: Leider van de Taskforce Griekenland van de Europese Commissie. Dat is een groep van zo’n 45 EU-officials die de Grieken moet helpen (lees: dwingen) hun land structureel te hervormen, opdat ze de afspraken met hun geldsmijters – waaronder Nederland – nakomen.

Pro: Vanwege zijn afkomst schilderden veel Grieken Reichenbach bij diens aantreden prompt af als een halve nazi, maar als niet-Helleen wil je op zo’n plek gráág een Duitser. Duitsers zijn immers genetisch behept met een sterke behoefte aan Pünktlichkeit. Bovendien zijn ze de facto de grootste donateur van Griekenland. Reichenbach is een beroeps-Duitser. De vormelijke apparatsjik uit Kiel had vorige week goed nieuws te melden: de Griekse autoriteiten hebben vorig jaar 946 miljoen euro aan achterstallige belastingen geïnd, waar de doelstelling 400 miljoen euro bedroeg.

Contra: Die doelstelling was blijkbaar absurd laag. Wij hebben het niet in onze achterzak, 946 miljoen euro, maar ook dat bedrag is feitelijk peanuts. Eerder raamde de taskforce de totale fiscale achterstand in Griekenland op 60 miljard euro. Reichenbach is er dus nog lang niet.

Rapportcijfer: In dit geval een tússenrapportcijfer: een zeven.

Reageer op artikel:
Horst Reichenbach (1945)
Sluiten