Lustobject (m)

Jojanneke van den Berge 23 mrt 2012 Leven

‘Maar hij was niet knap,” zegt de politiek redacteur (v) gedecideerd. Met enkele vrouwelijke collega’s hebben we het over Jan Peter Balkenende tijdens het lijsttrekkersdebat in 2002. Aanleiding is de verrassende opkomst van de LPF tien jaar geleden. Balkenende was in dat debat uitermate aan Pim Fortuyn gewaagd. Niet de houterige Harry Potter tot wie hij zich later ontpopte. “Hij was toen niet knap, en het is nooit wat geworden.” Einde gesprek: aan onknappe politici moet je niet te veel woorden vuilmaken.

Jeroen Pauw werd onlangs – weer eens – voor seksist uitgemaakt omdat hij in een interview met PvdA-politicus Nebahat Albayrak te veel op haar vrouw-zijn had gehamerd en had gezegd dat hij ‘uit ervaring weet dat Turkse vrouwen heel leuk kunnen zijn’. Zij reageerde gepikeerd. Zulke akkefietjes tussen mannen en vrouwen zien we vaker op tv.

Maar als op Jeroens plek al lange tijd vrouwelijke Pauws/Wittemannen/Van Nieuwkerken/Mulders hadden gezeten, volledig autonoom en vrij in hun reacties, zouden die hetzelfde doen. Tegen een zwetende Martijn van Dam, die niet durfde te zeggen wat hem beter maakt dan opponent Diederik Samsom, zouden ze zeggen: “Maar jij bent toch gewoon een lekkerder ding dan Diederik? Speel dat uit, mijn stem krijg je!”

Mannen hebben het zich verlustigen aan de andere sekse geclaimd. Daardoor pakken vrouwen het subtieler aan. Waar de heren hun blikken onbeschaamd op decolletés laten rusten, hebben vrouwen een 45-gradenblik, waarmee ze het mannenkruis kunnen scannen terwijl ze hun nietsvermoedende gesprekspartner in de ogen kijken.

Maar de tijden veranderen. Op de site van New York Magazine werd vorig jaar al The Golden Age of Male Objectification aangekondigd. Oorzaak is de plotse hausse aan blote mannenlijven in films als Crazy, Stupid, Love, Friends with Benefits en de Twilight Saga. Hollywood-hunks du jour Ryan Gosling, Justin Timberlake en Taylor Lautner lopen daar zeer onfunctioneel bloot rond, terwijl hun tegenspeelsters vaak de kleren aanhouden. Regisseur Steven Soderbergh zorgt komende zomer voor een hoogtepunt met Magic Mike. Deze veelbesproken film over mannelijke strippers heeft in tegenstelling tot The Full Monty wel echt lekkers (Matthew McConaughey! Channing Tatum!) om naar te kijken.


Hollywood vertaalt de trends. Vrouwenbladen joelen: “Nieuw! De man als lustobject!” Maar nieuw is dat niet. Mijn moeder en haar hele generatie stemden op Wim Kok omdat ‘het zo’n leuke man is’. Nieuw is wel dat vrouwen ópenlijk op een seksuele manier naar mannen kijken.

Travelers Digest, een reiswebsite uit Hongkong, kwam met een ranglijst van steden met de mooiste mannen. Na Stockholmers en New Yorkers kwamen de Amsterdammers als lekkersten naar voren. U dacht dat die bedeesde Aziatische vrouwtjes hier waren voor Anne Frank? Think again.

Reageer op artikel:
Lustobject (m)
Sluiten