Vrije Universiteit moet in buidel tasten voor Eyeworks-ziekenhuis debacle
Het VU Medisch Centrum (VUmc) moet 188.000 euro meebetalen aan het geflopte programma 24 uur tussen leven en dood.
Het academisch ziekenhuis, Eyeworks en RTL betalen ieder dat bedrag om de gemaakte kosten te dekken. De raad van bestuur ‘betreurt het zeer’ dat het in de buidel moet tasten. Het ziekenhuis betaalt de kosten uit de opgebouwde financiële reserves waardoor dit niet ten koste gaat van de zorg.
Vorige maand werd bekend dat patiënten van de Eerste Hulp van het ziekenhuis gefilmd werden voor een televisieprogramma. In een gezamenlijke verklaring van het ziekenhuis, de producent en de televisiezender werd op donderdag 23 februari ontkend dat er sprake zou zijn van ‘een financiële transactie‘ tussen Eyeworks en het ziekenhuis. Opmerkelijk dat het ziekenhuis dan toch opdraait voor de kosten van het mislukte programma.
“We nemen onze verantwoordelijkheid,” zegt VUmc-woordvoerder Hendrieneke Bolhaar tegen HP/De Tijd. “Het ziekenhuis heeft geen geld betaald voor het programma, ook zou het er niets aan verdienen.” Maar waarom dan toch meebetalen? “Omdat wij hebben besloten niet meer mee te willen werken. Dan moet je je verantwoordelijkheid nemen en is het netjes om bij te dragen in de gemaakte kosten.”
De rel rondom het programma leidde tot veel ophef. De zijdelings betrokken Ronald Giphart werd er zelfs Uilskuiken van de week mee. Het ziekenhuis besloot uiteindelijk haar eigen mediabeleid onder de loep te nemen. SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt het ‘volstrekt absurd’ dat de VU bereid is voor de kosten op te draaien. Volgens hem kan het niet zo zijn dat belastinggeld richting Eyeworks en RTL gaat.