Spring naar de content

Opheffing Glasgow Rangers door Nederlanders?

In Nederland gaat het ietsje beter met de financiële situatie van de voetbalclubs. Vorig seizoen moest NAC Breda met een punt in mindering beginnen vanwege de slechte financiën en een hele trits clubs in de Jupiler League was er nog veel erger aan toe. Feyenoord stond aan de rand van de afgrond, en ook PSV kon pas investeren na een curieuze grondverkoop aan de gemeente. Maar echte problemen zijn er pas in Schotland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Glasgow Rangers
In Schotland zijn er namelijk maar twee teams die ertoe doen: De katholieken van Celtic en de protestantse Rangers, beiden afkomstig uit Glasgow. Zij bepalen wie er wint: Rangers heeft zelfs het wereldrecord van de meeste gewonnen kampioenschappen, 54 stuks. De Rangers hebben alleen enorme schulden en dreigen nu te worden opgeheven. En daarmee meteen het Schotse voetbal, zo laat oud-speler Michael Mols optekenen: “De tv-gelden die alle clubs op het hoogste niveau ontvangen zijn gebaseerd op vier keer per jaar de derby tussen Rangers en Celtic. De Old Firm, daar doet zendgemachtigde Sky het voor, niet voor de wedstrijd Inverness – Celtic.”

Financiële malaise
Waar ging het financieel mis bij Rangers? Was het misschien de invasie van Nederlanders aan het begin van de jaren ’00, met spelers als Van Bronckhorst (£ 5 miljoen), Numan (£ 5 miljoen), Ronald de Boer (£ 5 miljoen), Bert Konterman (£ 4.3 miljoen), Mols (£ 4 miljoen) en natuurlijk trainer Dick Advocaat? Die zou ‘blank cheques‘ hebben gekregen.
Michael Mols verklaart tegenover de The Daily Telegraph bovendien dat hij in eigen land onder vuur ligt: “I am not sure who is to blame for this, but I can tell you that in Holland they blame us! They are saying, ‘Dick Advocaat started it with all you Dutch guys.’

Benefietwedstrijd
Opheffing dreigt dus en een benefietwedstrijd, in eerste instantie bedoeld om geld op te halen voor de Rangers Charity Foundation (RCF), moet nu ook de club helpen redden. Mols doet mee aan de wedstrijd die vrijdag wordt gespeeld, evenals Numan en Konterman. Maar of het iets zal uithalen: kaartjes zijn 12 pond en de opbrengst moet de club delen met de Rangers Charity Foundation en de AC Milan Foundation.

Hieronder Rangers in betere tijden: de kampioenswedstrijd van het seizoen 2002-2003 met een goal van Ronald de Boer, toen ook Bert Konterman, Fernando Ricksen en Michael Mols onder contract stonden.

<iframe width=”470″ height=”275″ src=”http://www.youtube.com/embed/zujyKq3u_jU” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>