Spring naar de content

De voordelen van een nationaal kabinet van VVD, PvdA en CDA

De donkere wolken boven het Catshuis lijken voorlopig te zijn weggetrokken. Maar een nationaal kabinet van VVD, PvdA en CDA zou zomaar weer actueel kunnen worden bij de volgende hoestbui van Geert & Fleur. Wat zouden de voordelen zijn van zo’n ‘oranje’ coalitie?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Eigenlijk zit er voor iedereen wel iets in het vat. Voor de VVD: dat Mark Rutte premier blijft. Voor het CDA: dat er geen vervroegde verkiezingen komen. Voor het land: dat we niet tot ná die verkiezingen hoeven wachten op een nieuwe regering.

En voor de PvdA? Diederik Samsom zou vice-premier kunnen worden en zo tevens zijn gezag als partijleider en toekomstig lijsttrekker definitief kunnen vestigen. Samen met het CDA, dat terug wil naar het politieke midden, zou hij bovendien het kabinetsbeleid in progressieve zin kunnen bijstellen.

Evidente voordelen, zo op het eerste gezicht. Toch hoeft niemand erop te rekenen dat Samsom voor dit scenario kiest. Want de achterban van de PvdA wil hoe dan ook afrekenen met Rutte.

Rutte, de man die in 2010 – hoewel het slechts één zetel scheelde – de sociaal-democratische droomkandidaat Job Cohen uit het Catshuis hield. Rutte, de man die daarna ook nog eens dermate goed bleek opgewassen tegen ‘oppositieleider’ Cohen dat de PvdA in de peilingen halveerde, als grootste linkse partij werd ingehaald door de SP en daarna ook nog eens werd opgezadeld met een leiderschapscrisis.

Bij de PvdA ruiken ze sinds gisteren bloed. Misschien moeten we ze dat – voor deze ene keer – maar gunnen ook.