Spring naar de content

PvdA trekt sms-debat-keutel met onhoorbaar donderend geraas in

Met excuus voor de wat onsmakelijke beeldspraak maar het is wel zo. Want Diederik Samsom pleitte gisteren toch echt voor een debat over de ‘moeilijke fase’ waarin de tussenformatie zich bevindt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het waren een malle 24 uur. De Rijksvoorlichtingsdienst verstuurde gisterenmiddag een sms’je waarin de woorden ‘moeilijke fase’ als een rode vlag op een stier werkten. Het grote speculeren was begonnen, bevond de tussenformatie zich in zwaar weer? Ja, wist de NOS te melden; en het probleem lag bij Geert Wilders.

Vervolgens kon je verkiezingen al bijna ruiken. In koor riepen Pechtold, Sap en Samsom dat het tijd was voor een nieuwe gang naar de stembus. Met de aantekening dat Pechtold en zijn D66 pleitten voor een pas op de plaats. Eerst de bezuinigingen afhandelen, dan pas verkiezingen. Van de immer energieke Diederik ‘Nieuwe Energie’ Samsom mocht het land gelijk al naar de stembus. Enige die zich niet liet meeslepen door deze door de oppositie aangezwengelde verkiezingenhype was Emile Roemer.

En toen, nog net niet vijf voor twaalf, stuurde de RVD vanmorgen een nieuw bericht de wereld in: “De onderhandelaars hebben donderdag 29 maart 2012 besloten hun gesprekken voort te zetten. Zij zien voldoende perspectief om de komende periode te komen tot afspraken die een antwoord geven op de problemen waar het land voor staat. Tot er een akkoord is bereikt zal mediastilte in acht worden genomen.”

Half twee vanmiddag was de regeling van werkzaamheden in de Tweede Kamer. Zou de PvdA de roep om een debat doorzetten? Neen dus, de keutel werd met onhoorbaar donderend geraas ingetrokken. Samsom bleef zo ver mogelijk weg van het spreekgestoelte. Wellicht dat nu het moment is gekomen dat de oppositie stopt met het naar de Kamer roepen van de premier bij iedere poep en scheet – sorry, wéér die beeldspraak – uit het Catshuis.

Het laatste – op zijn minst hoogmoedige – woord is aan Geert Wilders.