Spring naar de content

Nijn & ik

Dick Bruna is de rijkste man van Utrecht. Met dank aan Nijntje. Bruna’s schepping heeft zelfs een eigen museum. Wat maakt dat mensen van over de hele wereld hier naar dit konijn komen kijken?

Suzanne Dessens (23) studeert aan de pabo. Uit nostalgie bezoekt ze het dick bruna huis. Ze is met Nijntje opgegroeid. “Ik tekende de plaatjes na en gaf die dan aan de juf.”

Zulke nostalgische gevoelens heeft ook Suzannes vriendin Jacqueline van der Linden (23), die Nederlands en Engels studeert. Ze heeft de boekjes als kind heel veel gelezen. “Mijn moeder kan de boekjes nu nog opzeggen.”

Jess (23) komt uit Hongkong. ‘Miffy’, zoals Nijntje in het buitenland heet, is ook in Hongkong bekend. Zelf heeft Jess de boeken nooit gelezen, maar ‘you can buy the dolls everywhere!’ Ze is eigenlijk op vakantie in Amsterdam, maar is speciaal voor het Nijntje-museum naar Utrecht gekomen.

Catharina (3) is gek van Nijntje, vertelt haar moeder, Anna Vermue (31). Het geheim is volgens Anna de vrolijkheid die het konijn uitstraalt. En de rijmvorm en toegankelijke taal zorgen ervoor dat kinderen massaal voor Nijntje vallen. Anna: “Wat kon die Nina hollen, zeg!” Catharina: “En Nijn erachteraan!”

Moeder Karlijne Barrie (44) vertelt dat ze Nijntje vroeger kreeg voorgelezen en dat haar eigen bijnaam zelfs Nijn was. Nu leest ze de verhalen voor aan haar dochter Fatoumata (4). Als kleuterleidster weet Karlijne dat het rijm, de goede cadans en de heldere tekeningen voor peuters en kleuters goed werken.

Pien Reuvers (3) heeft voor niets anders oog dan voor Nijntje. Een interview met HP/De Tijd zit er dus niet in. Oma, die liever niet op de foto wil, vertelt dat ze thuis ook een Nijntje-lamp heeft. Nadat Pien vijf minuten ademloos naar het scherm heeft gekeken, vindt oma het wel genoeg: “Pien, dit is het laatste verhaaltje. Kijk, hierachter is ook nog allerlei leuks te zien!”


May (23) studeert marketing aan de Aston University in birmingham. Tot voor kort dacht ze dat Nijntje uit Japan afkomstig was. Totdat ze op Schiphol ineens overal Nijntje-poppen in de etalages zag. Toch doen ze haar denken aan die beroemde Japanse pop:”The expression on her face is pure Kitty!”

Masayo (30) was als kind al dol op Miffy, maar door haar man is ze pas echt fan geworden. Veel Japanners hebben de boekjes als decoratie in huis staan. Ook bij meiden van tussen de achttien en twintig, die net gaan studeren, is Miffy in trek. Hoe dat kan? Lachend: “It’s the shape, it’s so simple but very cute!”

Yori (links) (28) en Sae (27) komen uit Japan, studeren in Engeland en zijn speciaal voor Nijntje naar Nederland gekomen. Yori biecht op een ‘big fan’ te zijn van Nijntje en thuis ook een pop te hebben. “And I’ve read the books,” vult Sae aan. Yori vertelt dat er in Japan een bank is met Nijntje als mascotte: wie een rekening opent, krijgt een Nijntje-pop cadeau!

Dick Bruna (84) is de rijkste schrijver van Nederland en tevens de rijkste inwoner van Utrecht. Zijn creatie Nijntje maakte hem wereldberoemd en multimiljonair (hij is naar verluidt goed voor 42 miljoen euro). Het eerste Nijntje-boekje verscheen in 1955. Die eersteling en de tientallen boekjes die volgden werden in vele talen vertaald. Vooral in Japan is Nijntje razend populair.

Bruna’s werk is beïnvloed door ontwerpers en schilders van De Stijl, zoals Mondriaan en Rietveld. Het dick bruna huis (zonder hoofdletters, want die gebruikt Bruna in zijn werk ook nooit), is in 2006 geopend als onderdeel van het Centraal Museum Utrecht.