Vogue, nu ook in Diemen

wpk-admin 30 mrt 2012 Cultuur

Waarin de jurk ‘Acne’ in het nieuwe blad voor een meeëtersprijsje te zien was.

Jan Zandbergen In Amerika had je eerst Vogue, en de roem van uitgeverij Condé Nast kon tot grote hoogte stijgen dankzij de acquisitie van dat illustere tijdschrift. De uitgever heeft ook The New Yorker in portfolio, en Vanity Fair, plus Gentlemen’s Quarterly. Die laatste is beter bekend als GQ en geldt als de jongetjesuitvoering van Vogue. En van de damesversie is nu dus een Nederlandse uitvoering. De Redactie zit in Diemen, nog niet zo spannend als Manhattan, maar geef ze wat aanlooptijd.

Vogue heeft zo’n klinkende naam dat de sponsors en de adverteerders in de rij staan, ook voor de polderVersie. Het eerste nummer dat vorige week uitkwam, bevat een bemoedigend aantal van negentig advertentiepagina’s – opvallend vaak aan de rechterkant, van oudsher een redactiepagina. Welk statement daarmee wordt gemaakt, mag u zelf bedenken.

In de eeuwige tombola der Nederlandse damesbladenchefs viel het lot op Karin Swerink (ex-chef Glamour, ex-jurylid Holland’s Next Top Model). Een en ander resulteerde in een kloek koffietafelboek van 290 pagina’s dat het gesprek van de dag was op zowel Twitter als Facebook, en zowaar korte tijd uitverkocht was bij sommige tijdschriftenwinkels. In dat geval zou je spijtig genoeg het schaamhaar van Kate Moss zijn misgelopen, of de topless lookalike van Mathilde Willink in de jurk ‘Acne’, voor een meeëtersprijsje van 190 euro.

De Fashion Features Director is niemand minder dan Fiona Hering van De Telegraaf en RTL Boulevard, en op foto twee legt de director een modieus typetje vast in Hotel Conservatorium in Amsterdam, alwaar het eerste nummer werd gelanceerd. Overigens alleen voor de medewerkers van Vogue, maar de verzorging van de pers in de vorm van champagne van Louis Roederer was dermate perfect dat u ons niet hoort klagen. Ons leesexemplaar hebben we nadien gewoon bij Albert Heijn opgehaald.


Achter Fiona, met donker montuur, staat Sabine Baak, de adjunct-hoofdredacteur. Jarenlang verbonden aan Nova en tot haar overstap naar Vogue redacteur van De Wereld Draait Door. Links staat de Beauty Director van Vogue, Karen van Ede.

Britta Böhler op foto drie was een van de genodigden op het lanceringsontbijt in Hotel Conservatorium. De advocate van Volkert van der Graaf wordt geïnterviewd in het eerste nummer, want zij debuteert binnenkort als thrillerschrijfster. Mooiste zin: “Ik zat in Tenerife op een balkon met de nieuwste Nicci French en dacht: waarom schrijf ik geen misdaadroman?” De vraag stellen is hem beantwoorden. In september verschijnt bij De Arbeiderspers Heldhaftig, het eerste deel van de Posthumus-trilogie, geschreven onder de naam Britta Bolt. Net als bij Nicci French is Britta Bolt een schrijvend duo, in dit geval Britta Böhler en co-auteur Rodney Bolt. Nog één citaatje van de advocate die eerder zowel Abdullah calan als Ayaan Hirsi Ali verdedigde: “Ik ben niet bang om op mijn bek te gaan. Voor anderen is mijn thriller misschien een vreemde stap, voor mij is het volkomen logisch.”

Reageer op artikel:
Vogue, nu ook in Diemen
Sluiten