Spring naar de content

Het gedonder rondom Mauro is weer begonnen

Gerd Leers zou iets gezegd hebben over Mauro Manuel. De Tweede Kamer staat op haar achterste benen, de vraag is of dat zinvol is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Immigratieminister Gerd Leers (CDA) was afgelopen week in Angola. Veldwerk, afspraken maken met de autoriteiten over de terugkeer van Angolese asielzoekers. Wellicht heeft hij ook een bezoek gebracht aan het door Nederland gefinancierde opvanghuis dat niet wordt gebruikt. Zeker is dat hij heeft gepraat met een journalist van Trouw, een freelance luchtvaartverslaggever.

Dat gesprek heeft geleid tot rumoer. Leers zou hebben gezegd dat Mauro na zijn studie terugmoet naar Angola. “Mauro heeft gejokt en niet zo’n beetje ook. Hij heeft in werkelijkheid een andere achternaam en ook zijn geboortedatum klopte niet. Ik verwelkom mensen die een bijdrage leveren aan onze samenleving, maar wie de boel belazert, kan niet blijven,” tekende de krant op uit zijn mond.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken was er snel bij. In [[popup file=”2012-03/pb.jpg” description=”een persbericht” align=”inline” ]] haastte Leers’ voorlichter te zeggen dat het ‘jokken’ van Mauro al bekend was maar niet meegewogen in de beslissing om hem een studievisum te geven. Daarnaast mag hij gewoon zijn studie in Nederland afmaken.

Dat laatste is geen nieuws, Mauro kreeg zijn studievisum eind vorig jaar. Punt van zorg voor de jonge knaap is wat daarna met hem gaat gebeuren. Moet hij terug naar Angola of mag hij toch blijven; als ‘kennismigrant’ wellicht? Een kwestie die al die tijd als een donkere wolk boven de jongen is blijven zweven. CDA-‘dissident’ Ad Koppejan vind dat de jongen in Nederland moet blijven. Dat is de reden waarom er na de beslissing in december zo weinig ruchtbaarheid is gegeven aan de vraag: hoe nu verder? Mauro in alle rust zijn studie laten afmaken en hem dan een verblijfsvergunning geven of andere constructie zonder daar ruchtbaarheid aan te verlenen lág in de rede.

Maar nu is er weer rumoer, gedonder. Tofik Dibi (GroenLinks) noemt Leers ‘onbetrouwbaar’. Het ‘gesol’ met de jongen staat weer op de politieke agenda. Dat gaat dus een debat worden volgende week waarin Leers kleur zal moeten bekennen. Wat gebeurt er met Mauro na zijn studie? Daarmee is de kans op een beslissing ‘achter de schermen’ tot nul gereduceerd.