Spring naar de content

Koffie pept alleen luie mensen op

Miljoenen mensen drinken koffie omdat ze denken dat ze er wakker en actiever van worden, maar dat is niet per se waar. Alleen luie mensen worden opgepept door de cafeïne in het bruine goud. Mensen die van nature actief zijn, hebben er geen baat bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Jay Hosking van de universiteit van British Colombia vertelt in het wetenschappelijke tijdschrift Nature’s Neuropychopharmacology over het onderzoek dat hij met ratten deed. Hij liet ratten verschillende taken uitvoeren en ontdekte dat er – net zoals bij mensen – twee verschillende soorten ratten zijn: harde werkers en luie donders.

Wanneer de luie donders koffie of andere stimulerende middelen kregen toegediend, gingen ze harder werken. Dit in tegenstelling tot de ratten die van nature hard werkten, die waren juist eerder geneigd de kantjes er vanaf te lopen. Beide groepen werden impulsiever van de stimulerende middelen.

Dat koffie er niet altijd voor een extra dosis energie zorgt, was al langer bekend. Zo verergert het PMS-klachten bij vrouwen. In sommige gevallen is het dus beter om decaf, koffie zonder de oppeppende stof cafeïne te drinken, maar hoe maken ze die eigenlijk?

Zie ook:
We leven in bacteriesoep
De mens maakt al 1 miljoen jaar vuur
Bier maakt je sexy

Onderwerpen