Spring naar de content

Leers houdt achterdeur open voor Mauro

Verwarrend debat in de Tweede Kamer vanmiddag. Immigratieminister Gerd Leers (CDA) las het transcript van zijn eigen woorden voor inzake de kwestie Mauro. Hij zegt daarin dat de knaap het land moet verlaten na zijn studie. Vervolgens ontkende Leers dat vanmiddag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Leers las de uitgetikte versie voor van de opname die bij Nieuwsuur werd uitgezonden. Aan het eind zegt de minister in die opname dat Mauro na zijn studie het land moet verlaten. Niet dus, aldus Leers. Het laatste stuk zou niet over Mauro gaan maar in zijn algemeenheid over liegende asielzoekers. Volgens Leers was er sprake van een verschil in ‘context’.

Op de directe vraag of Mauro nou wel of niet mag blijven hield Leers de achterdeur open. Wanneer de jongen klaar is met zijn studie zijn er verschillende mogelijkheden voor Mauro om in Nederland te blijven.

De oppositie sputtert op Twitter nog wat na maar besloot uiteindelijk eieren voor haar geld te kiezen: er komt geen vervolgdebat over de kwestie. Joël Voordewind (ChristenUnie) riep zowel minister Leers als de Tweede Kamer zélf op om ‘dit individueel geval met rust laten en daar voorlopig niet meer over praten’. Een wijs besluit, de mogelijkheid dat Mauro in Nederland kan blijven heeft de meeste kans wanneer daar geen ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Leers tegen de haren in blijven strijken biedt sowieso geen soelaas.

Het zijn moeilijke dagen voor Leers, want ondertussen speelt er ook nog een conflict met verschillende burgemeesters. Veertig burgemeesters van de 415 gemeentes die Nederland rijk is, willen niet meewerken aan het uitzetten van asielzoekers wanneer dit tot ophef leidt in de gemeente.

Leers zei in een reactie op vragen van Tofik Dibi (GroenLinks) deze burgemeesters niet te willen ‘overrulen’. Als er problemen zijn in een gemeente wil hij met de burgemeester aan tafel zitten. In het uiterste geval zal hij de minister van Veiligheid vragen om een ‘aanwijzing’. In dat geval heeft de burgemeester niets in te brengen en wordt de uitgeprocedeerde asielzoeker alsnog uitgezet. Volgens Leers is er aan het uitzetbeleid niets veranderd. Hij noemt het een voortzetting van het beleid van eerder bewindspersonen zoals Ernst Hirsch Ballin (CDA) en Nebahat Albayrak (PvdA).

Ondertussen heeft Leers zich in de kijker gespeeld van de actualiteitenprogramma’s. Kijkt u even mee? Zowel EenVandaag, Nieuwsuur en P&W hebben het vanavond over het functioneren van de minister.