Spring naar de content

Interviewen doe je zó

Waarin de meesters van het vraaggesprek hun kennis delen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het Grote Interview Gala in de Amsterdamse Stadsschouwburg is een treffen van Beroemde & Gelouterde journalisten uit het Vak (opvallend vaak uit de wereld van de televisie) die een overwegend vrouwelijk publiek welwillend de fijne kneepjes van het vak bijbrengen. Dat kon zelfs tte-à-tte op het Marnixbordes, bij het onderdeel ‘blind dates’. Strikt genomen een onjuiste benaming, want de bezoekers konden kiezen. De vaklui moesten afwachten wie er zou aanschuiven.

Op foto één ontvangt voormalige jeune premier Pieter Jan Hagens zijn blonde date gemakshalve op de sofa. Zijn collega’s deden dat overigens discreet aan tafeltjes. Zoals altijd waren de televisiejournalisten veruit het populairst. Hagens was meteen bezet, evenals Adriaan van Dis, Peter van der Vorst, Cornald Maas en Antoinette Hertsenberg.

Voor de ware tv-beroemdheden als Peter R. de Vries was het Marnixbordes een gepasseerd station. Die liet zich elders in de schouwburg onder grote belangstelling door een cameraploeg op video zetten. En over tv-helden gesproken – de opening was voor Adriaan van Dis geweest, die tegenover een gevulde grote zaal op het podium bekentenissen deed. Zo ging naar verluidt in Hier is… Adriaan van Dis zijn zorgvuldig geprepareerde vraag (“Wie lange bleibt ein Verräter ein Verräter?”) aan de Duitse schrijver en voormalige Stasi-medewerker Andreas Sinakowski de mist in toen deze schamper antwoordde: “Was eine dämliche Frage.” Van Dis viel langdurig stil – niet in de laatste plaats omdat hij geen idee had wat dämliche (= stupide) precies betekende. Maar zijn stilzwijgen werd door het merendeel der kijkers, inclusief de programmaleiding, juist opgevat als een meesterzet. Andere blunders of regelrechte botsingen werden op analoge wijze geïnterpreteerd als staaltjes van meesterschap en ultiem raffinement. Van Dis heeft op tv meer dan wie ook geprofiteerd van legendevorming, en geeft dat zelf ook toe.


Foto vier is van Jaap de Groot, de sportchef van De Telegraaf, die weer eens kwam uitleggen dat het toeval is dat De Telegraaf en Johan Cruijff het altijd met elkaar eens zijn. Foto vijf is van een uitgeputte Paul Rosenmöller, en de laatste pica is even schrikken voor wie nog altijd in de veronderstelling was dat televisie een glamourwereldje is. Links DWDD-tafeldame Aaf Brandt Corstius, daarnaast Jakhals Frank Evenblij en rechts tafeldame Paulien Cornelisse.

Nog meer VARA was er in de persoon van Herman Meijer, de eindredacteur van Pauw & Witteman. De omroep was sponsor van het gala, en het mag dan ook bijna geen toeval heten dat de Luis, de prijs voor het beste interview, naar Jeroen Pauw en Paul Witteman ging. Die waren er zelf ook een beetje verbaasd over, bleek uit het filmpje dat van de prijsuitreiking was gemaakt. Vooral Pauw, die allang niet meer zonder hulpmiddelen een juryrapport kan lezen en direct zijn bril van zijn neus graaide toen hij tot zijn afgrijzen de camera op zich gericht zag. Glamour, u weet wel.