Spring naar de content

G500: Sywert van Lienden doet een greep naar de macht

Oud-HP/De Tijd columnist Sywert van Lienden heeft vandaag in Buitenhof de aftrap gegeven voor zijn nieuwe politieke beweging: G500.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Met ‘trotskistische middelen’ (dixit SP-Kamerlid Farshad Bashir) wil Van Lienden de invloed van jongeren op de politiek vergroten. Doel is 500 gelijkgestemden tegelijkertijd lid te maken van CDA, PvdA en VVD en de koers van die partijen op congressen te beinvloeden.

Van Lienden cum suis constateert dat hervormingen uitblijven en de rekening doorgeschoven wordt naar de jongeren, zowel financieel als qua kwaliteit van de publieke voorzieningen. De beweging vindt dat de macht in Nederland aan het vergrijzen is en ‘uit een relatief klein aantal personen bestaat’. Jongeren delen niet in die macht terwijl de rekening bij de jongere generatie wordt neergelegd. “Congressen van politieke partijen nemen besluiten over de politieke standpunten van de partij, het politiek leiderschap en controleren de partijen. Aan een gemiddeld congres doen zo’n 750 tot 1250 leden deel. Met de G500 moet het daarom mogelijk zijn meerderheden te forceren,” valt te lezen op de website van de beweging.

Telegraaf-columnist Rob Hoogland denkt er het zijne van:

Buitenhof ziet u hier onder terug. Van Lienden vanaf 15.50 minuut.

Onderwerpen