Spring naar de content

Günter Grass is niet de enige die Israël niet meer in mag

De schrijver, intellectueel en oud-SS’er Günter Grass is niet meer welkom in Israël. Een rij prominenten ging hem voor waaronder Noam Chomsky en Norman Finkelstein.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai verklaarde gisteren dat Grass door de Israëlische overheid tot persona non grata is verklaard. Grass heeft 61 jaar gelogen over zijn lidmaatschap van de  Waffen-SS. Volgens de wet mag Israël oud-nazi’s de toegang tot het land ontzeggen.

Grass kwam afgelopen week in opspraak nadat hij een gedicht publiceerde over Israël. Hij stelt daar in dat het land de wereldvrede op het spel zet. Later nuanceerde Grass zijn woorden, naar eigen zeggen bedoelde hij slechts de huidige regering geleid door Bibi Netanyahu. Het is niet de eerste keer dat Israël critici de toegang tot het land ontzegt.

Haaretz maakte een overzicht. In mei 2010 werd Noam Chomsky de toegang tot de Westelijke Jordaanoever ontzegd. De taalkundige en filosoof zou daar een lezing geven aan een universiteit. Reden van de weigering: zijn anarchisme. Hetzelfde lot overkwam de Spaanse clown Ivan Prado die verdacht werd van banden met terrorististische organisaties. Ook Norman Finkelstein – fervent criticus van de bezettingspolitiek – werd de toegang tot het land ontzegd. In 2004 werd hij enige tijd vastgehouden en vervolgens op het vliegtuig gezet naar Amsterdam. Het gehele overzicht vindt u hier.

Onderwerpen