Spring naar de content

De kleinzoon van Adolf Hitler meldt zich

Mooi sappig artikel in de Belgische krant Het Laatste Nieuws over de kleinzoon van Adolf Hitler. Een verhaal dat eens in de zoveel tijd de kop opsteekt. Maar het is een hoax, zo blijkt uit DNA-onderzoek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Zou het een soort wensdenken zijn? Zou Adolf Hitler pas écht bestaan hebben als we een levende nakomeling van hem kunnen zien? Een bevestiging dat het kwaad daadwerkelijk rondgelopen heeft? Misschien. Feit is dat het verhaal over Hitlers in de Eerste Wereldoorlog verwekte zoon eens in de zoveel jaar terugkomt. Hitlers kamerdienaar Heinz Linge schreef in 1985 in zijn boek In het voetspoor van de Führer over Jean-Marie Loret, de geheime zoon van Hitler. In 1973 stelde niemand minder dan Hitler-biograaf Werner Maser dat het verhaal zou kúnnen kloppen.

En nu is er de kleinzoon, Philippe Loret. “Daarnaast is er de opvallende fysieke gelijkenis tussen Hitler, Jean-Marie en diens zoon Philippe Loret: de gedeukte kin, de vierkante kaken. De zelfverklaarde kleinzoon van Hitler kamt zijn haar net als zijn grootvader en heeft ook een snor, wat toch wijst op enige trots over zijn afkomst,” schrijft de Belgische krant over de 56-jarige loodgieter. Wellicht weer een gevolg van dat wensdenken? Het zou namelijk – afgaande op de foto – ook kunnen gaan om een verloren gewaande broer van John Cleese.

Maar het is een spannend verhaal: “Hitler was toen met verlof in het stadje Fournes-in-Weppe, zowat tien kilometer ten oosten van Lille. Zij was zestien, hij 28. Hij sprak geen Frans, zij geen Duits. De twee gingen wandelen.” Probleem is echter dat het verhaal niet waar is.

In 2009 scheef Knack-journalist Jean-Paul Mulders namelijk het boek Op zoek naar de zoon van Hitler. Een verslag van de speurtocht naar Jean-Marie Loret. Mulders deed DNA-onderzoek. En wat bleek: Loret kon geen familie van Hitler zijn. Mulders vergeleek het DNA van nog levende Oostenrijkse familieleden – genaamd Hüttler – van Hitler met dat van de vermeende Franse zoon van Hitler. Hij had de hand weten te leggen op de correspondentie van Loret en DNA gevonden op de postzegels. Het was geen match.

Het verhaal van Loret is dus een fabel. Mulders wist overigens niet van ophouden. In 2010 toonde hij aan – wederom middels DNA-onderzoek – dat Hitler verwant was aan Somaliërs, Berbers en Asjkenazische joden.

Onderwerpen