Spring naar de content

Neem uw ouwelui in huis!

In 2038 bereikt de vergrijzing haar hoogtepunt: één op de vier Nederlanders is dan boven de 65 jaar. Wat te doen met al die oudjes? Wegstoppen in verpleeg – en verzorgingstehuizen? Hmm, lastig. Er wordt immers flink bezuinigd in de zorg. Actiz, de brancheorganisatie van ondernemers in de zorg, kwam vandaag met een oplossing: meer vrijwilligers inzetten in de ouderenzorg. Ik heb een andere oplossing: neem uw bejaarde ouders in huis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Nee, zo erg is dat niet. Laat ik een voorbeeld geven: mijn oma, 78 jaar oud, woont bij mijn oom en tante in huis. Of ja, niet écht in huis, ze woont in een speciaal voor haar geconstrueerde aanbouw. Een extra ruimte dus, met een eigen voordeur, waar ze vrij is om te doen wat ze wil en waar ze niemand ‘tot last’ is. ‘s Avonds, als mijn oom en tante thuiskomen van hun werk, kunnen ze bij mijn oma aanschuiven voor het avondeten. Soms is het andersom. Kort gezegd: ze helpen elkaar.

Nu mogen ze van geluk spreken dat mijn oma nog helder van geest is en bovendien in staat om haar eigen billen af te vegen, maar mocht dat in de toekomst niet meer het geval zijn, dan weet ik zeker dat mijn oom en tante het vanzelfsprekend vinden om bij te springen (uiteraard met hulp van andere familieleden). Zij heeft hen bijna haar hele leven lang verzorgd. Die laatste – hooguit – tien jaar dat ze nog leeft, is het de beurt aan het nageslacht.

Mijn oma woont overigens in Italië en daar is het heel normaal dat je je bejaarde ouders in huis neemt. Zo zou het bij ons ook moeten zijn. Stelt u eens voor: geen plichtmatige en hoogst deprimerende bezoeken aan het verzorgingstehuis waar uw ouders, soms honderden kilometers verwijderd van uw woonplaats, zijn weggestopt. Het scheelt bovendien een hoop geld. Niet alleen de staat wordt er beter van, ook uw erfenis gaat er op vooruit. 

Ja, van mij mag mijn moeder (vader heeft al het loodje gelegd) later bij mij in huis komen wonen. Uiteraard bepaal ik dan de regels. Dat zal ze moeten accepteren.