Spring naar de content

Volgens commissie De Wit faalde Wouter Bos. Maar is dat wel zo?

‘Oud-minister Bos faalde op alle gronden’ [[popup file=”2012-04/vk.jpg” description=”kopte de Volkskrant” align=”inline” ]] vanmorgen na de presentatie van het rapport van de Commissie De Wit. De krant heeft de kop inmiddels genuanceerd. En terecht, Bos had al veel fouten toegegeven. NRC-journalist Roel Janssen vindt dat de commissie er een sprookjesverhaal van heeft gemaakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De enquêtecommissie concludeert dat toenmalige minister van Financiën Wouter Bos de Tweede Kamer in veel gevallen niet tijdig en niet volledig heeft geïnformeerd ‘en daardoor de controlerende taak van de Kamer heeft belemmerd’. Hierdoor heeft Bos het de Kamer onmogelijk gemaakt vooraf controle uit te oefenen op de crisismaatregelen.

Mooie conclusie van De Wit, Bos heeft dat echter ook zelf toegegeven. In tijden van crisis – en beslissingen over miljarden – wil het niet altijd lukken om het parlement volledig en bijtijds te informeren. Begin dit jaar gaf Bos een aardige inkijkje in hoe die besluitvorming tot stand komt tijdens een interview in De Balie door oud-De Pers-journalist Kustaw Bessems.

Bos gaf toen toe dat het kabinet in het duister tastte door alle gebeurtenissen rondom de bankencrisis: “Je moet je voorstellen: we reden in een geblindeerde auto langs de rand van de afgrond, we wisten niet waar die afgrond was. We wisten niet hoe diep die was. En we wisten misschien ook niet eens waar de rem en het gaspedaal zaten.”

Ook adresseert hij het informeren van de Tweede Kamer: “Bij andere zaken (Bos doelt op de overname van de ABN AMRO, redactie) kun je je afvragen of zij lang genoeg van tevoren werden geïnformeerd. Ik vind van wel, want het kon niet sneller. (-) Ik vind het niet erg. Ik denk dat het bij crisis hoort dat de verantwoording achteraf plaatsvindt.” Het hele interview leest u hier.

Bos krijgt bijval van NRC-journalist Roel Janssen. Op zijn weblog schrijft hij vanmiddag over de rol van Bos: “Ga er maar aan staan. Als de hemel naar beneden valt, hebben we allemaal een blauwe hoed.” Janssen heeft felle kritiek op de commissie De Wit. “Het is wijsheid achteraf, want de commissie interpreteert de gebeurtenissen in 2007 en 2008, bekeken door de bril van 2012. Daarbij valt weg dat de omstandigheden chaotisch waren, dat de financiële sector in de hele westerse wereld in een spiraal van crisis terecht was gekomen en dat bewindslieden en ambtenaren naar bevind van zaken en op basis van beperkt overzicht moesten handelen.”

Volgens Janssen heeft Jan de Wit van de kredietcrisis een sprookje gemaakt:

“Er was eens een parlement. Het zat jarenlang te slapen. Maar toen werd het wakker en ook al begreep het parlement niet helemaal wat zich had afgespeeld, men zag dat er een bankencrisis was geweest die grote schade aan het land had aangebracht. Foei riepen de parlementariërs. De koning en de schatkistbewaarder en de muntmeester kregen er ongenadig van langs. Ze hadden maar wat aangerommeld. Het volk kreeg waar het recht op had: een garantie op zijn spaargeld. En het parlement verklaarde: we hebben ontdekt dat zich in 2008 een crisis heeft voorgedaan! Jongens en meisjes, dat mag niet nog eens gebeuren.”

Onderwerpen