Spring naar de content

Catshuisjeugd, ga je schamen!

De politieke jonkies hebben hun eigen Catshuisakkoord. Als de volwassenen er niet uitkomen, geven de jongeren het goede voorbeeld. Zojuist presenteerden JOVD (VVD), CDJA (CDA), Jonge Democraten (D66) en PerspectieF (ChristenUnie) hun plannen. Want zo zegt voorzitter JOVD-voorzitter Bram Dirkx: “Dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, kan niet worden ontkend. Maar op dit moment is daadkracht belangrijk.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Daadkracht, exact! Het lukte de jongeren alleen niet om tot overeenstemming te komen met de jongeren van GroenLinks, die Dwars gingen liggen. Eén van de belangrijkste partijen die voorstander is van het doorvoeren van hervormingen doet kortom niet mee.

Het idee van de jongerenclubs is dat jongeren, als collectief, anders denken dan ‘ouderen’ (bij de G500 is dat 35+). Uit het afhaken van Dwars en het mislukken van initiatieven als Lijst 0 blijkt dat dit zacht gezegd twijfelachtig is. Daarbij moet ook vermeld dat de politiek-actieve jongeren bepaald geen afspiegeling vormen van de jongerensamenleving, maar een old-kids-network voor hoogopgeleiden zijn.

Dit akkoord is dan ook een triest resultaat. Een clubje universiteitsstudenten met grotendeels dezelfde belangen – in vergelijk tot het echte Catshuis – dat een vrijblijvend spelletje kwartetten niet met elkaar kan uitspelen. Voor het akkoord is niet eens een meerderheid: 67 zetels. Misschien wel typerend voor deze generatie van mensen die gewend is altijd te krijgen waar het zin in heeft. Ik zou me ervoor schamen.

Daar denken ze zelf anders over: “Iedereen heeft compromissen moeten sluiten. Maar door de samenstelling van deze coalitie is er sprake van veel verschillende invalshoeken en principiële overtuigingen. Dat maakte de onderhandelingen niet altijd makkelijk, maar heeft het akkoord uiteindelijk wel sterker gemaakt”, aldus PerspectieF-voorzitter Robert Heij.

Gaap… Is dit nou een jongerengeluid? De gemiddelde jongere kan hier echt geen chocola van maken. Benieuwd of oud CDJA en JOVD bestuurders Verhagen en Rutte met de dwarse PVV wél tot een akkoord kunnen komen waarvoor een meerderheid in de Tweede Kamer is te vinden.