Spring naar de content

Roué Verveer

Roué Verveer (1972, Paramaribo) is cabaretier. Hij toert tot eind mei langs de theaters met zijn solovoorstelling In zeer goede staat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik ben goed in balans. Ik ben altijd hard bezig geweest met mijn carrière, maar ik weet dat mijn gezin en mijn vriendschappen het belangrijkste zijn. Ik sport twee of drie keer per week en ik heb mijn geloof weer opgepakt door elke zondag naar de kerk te gaan.

Wie zijn uw helden?

Vroeger waren dat vooral mijn grote voorbeelden Chris Rock en Richard Prior. Sinds ik zelf vader ben, zie ik mijn eigen ouders als helden om hoe ze mij hebben grootgebracht.

Aan wie ergert u zich?

Aan de Surinaamse parlementariërs die stemmen voor de amnestiewet die ervoor kan zorgen dat Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden niet worden vervolgd. Iedereen die voor stemt, vind ik medeplichtig aan die slachting.

Lijkt u op uw moeder?

Nee. In mijn hele doen en laten lijk ik op mijn vader, die zes jaar geleden is overleden. Op feestjes had hij altijd het hoogste woord. Zo ben ik ook. Mijn moeder is juist introvert.

Wat zijn uw dagdromen?

Die gaan continu alle kanten op. Wanneer ik in New York loop, fantaseer ik dat een scout in mij de ideale tegenspeler ziet van Will Smith in zijn volgende film. Als ik met mijn zoontje aan het voetballen ben, droom ik dat ik opeens een supertalent blijk en op mijn veertigste alsnog bij FC Barcelona carrière maak.

Bent u aantrekkelijk?

Ja. Ik lach veel en ben altijd vrolijk. Ik heb een zelfverzekerde houding. Daar gaat het om. Als je daarnaast als man ook nog eens aan je lichaam werkt, is dat mooi meegenomen.

Bent u monogaam?

Ja. De laatste jaren flirt ik niet eens meer met vrouwen. Kijken doe ik natuurlijk wel.


Wat is uw definitie van geluk?

Dat mijn vrouw, mijn twee kinderen en ik gezond zijn en dat ik heel goede vrienden om me heen heb.

Waar schaamt u zich voor?

Ik heb me lang geschaamd voor mijn dunne benen. Nu ik iets ouder ben, schaam ik me nergens meer voor. Als cabaretier kan dat ook bijna niet.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Ik huil eigenlijk nooit. Zelfs niet toen mijn vader overleed. Daarom was het opvallend dat ik opeens huilde bij de herdenkingsdienst op tv voor de Belgische slachtoffertjes van het busongeluk in Zwitserland.

Zij hadden dezelfde leeftijd als mijn oudste zoon.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Aan mijn karakter niets. Aan mijn lijf: iets vollere kuiten.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn vrouw. We kennen elkaar van de middelbare school en zijn nu zeventien jaar getrouwd.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik ben erg braaf. Ik gooi nooit rommel op straat, hou me aan de verkeersregels, ben vier jaar geleden gestopt met roken en drink na mijn shows hoogstens één biertje.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn ouders, mijn oom Gerold en van mijn schoonmoeder, bij wie ik vroeger in het bedrijf heb gewerkt.

Wanneer was u het gelukkigst?

Op een ochtend op Bali, waar ik met vrienden een villa had gehuurd. De zon kwam op en de koks waren in de tuin het ontbijt aan het klaarmaken. Aan ons privé-zwembad kwam mijn zoon naast me zitten en ik dacht: zo heeft God het ooit bedoeld.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Simpel denken. Als we kunnen eten, drinken, lachen en minimaal twee keer per week seks hebben, hoor je ons niet meer.


Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Daadkracht en het feit dat ze vooral in gezinssituaties vaak gestructureerder zijn dan de mannen.

Wat is uw dierbaarste bezit?

De houten transistorradio van mijn opa uit de jaren zestig. Verder hecht ik niet aan bezit. Dat lijkt tegenstrijdig. Al mijn tassen zijn van Louis Vuitton, ik draag Armani-kleding en ik rijd in de nieuwste BMW. Maar als daar een deukje in komt, haal ik mijn schouders op.

Hoe ontspant u zich?

Door thuis op de bank te hangen en te zappen. Ik ontspan me ook in de kerk.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik afgelopen december met de theatergroep Caribbean Combo twee keer in een uitverkocht Carré heb gestaan. Ik vind het ook een prestatie dat ik het zover heb geschopt als cabaretier zonder grof te zijn of te schelden.

Wat is uw grootste mislukking?

Ik had een grap over mannen die een gezonde vorm van pedofilie in zich hebben, omdat het ze opwindt om volwassen vrouwen in schoolmeisjesuniform te zien. In de periode dat de moord op Milly Boele het nieuws beheerste, was die grap erg ongepast. De zaal bleef doodstil.

Gelooft u in God?

Ja. Maar ik ga er met niemand over in discussie. Ik wil mezelf daarin niet hoeven verklaren. Geloven doe je voor jezelf.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Vroeger verbrak ik mijn relaties door vriendinnetjes te ontlopen en nooit meer te bellen.

Wat is de beste plek om te wonen?

Nu in Amsterdam. Op mijn oude dag in Paramaribo.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Negativiteit kun je vermijden door positief te blijven. Als mensen jou structureel tegenwerken maar jij blijft in alle eerlijkheid jouw ding doen, kan het niet anders dan dat je uiteindelijk overwint.


Wat is uw devies?

Leef en lach.