Spring naar de content

WNF verdedigt beschermheer Juan Carlos: 'Olifantenjacht niet per se slecht'

Opmerkelijke verklaring van het Wereld Natuur Fonds: de jacht op olifanten in Botswana is niet per definitie afkeurenswaardig. De organisatie reageert op de controverse rondom de Spaanse koning Juan Carlos.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Jachttoerisme is in veel Afrikaanse landen toegestaan volgens het WNF, ook al gaat het om bedreigde diersoorten. Deze 'uitzonderingsbepalingen' dragen volgens de organisatie juist bij aan het tegengaan van stroperij en kunnen geld 'genereren voor het beheren van natuurgebieden'. U begrijpt; het afschieten van de olifanten en neushoorns komt de dieren dus ten goede.

Het WNF stelt tegen de olifantenjacht te zijn, tenzij het niet anders kan. "Als landen hun jacht echter bij wet hebben gelegaliseerd, kan WNF weinig anders dan benadrukken en erop toezien dat er ook winst voor de natuur behaald wordt. En altijd alleen als er geen alternatief voorhanden is, zoals bijvoorbeeld geld verdienen aan bedreigde soorten via georganiseerde fotosafari's."

De hele verklaring van het WNF leest u hier.

Het WNF zegt niets over de rol van Juan Carlos, die beschermeerheer is van de Spaanse afdeling van de organisatie. Het is niet voor het eerst dat de Spaanse koning in opspraak wat betreft zijn hobby. In oktober 2004 nam hij deel aan een berenjacht in Roemenië wat leidde tot een rel. Datzelfde jaar schoot de koning een beschermde Europese bizon in Polen.

[[poll uid=668]]

Onderwerpen