Spring naar de content

Waarom staat het asohuwelijk niet ter discussie?

We voeren al jaren discussies over weigerambtenaren die homo’s niet willen trouwen. Waarom discussiëren we niet over een huwelijk tussen twee aso’s?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo Van Woerden

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Fragment uit Barbie’s Bruiloft in de aanloop naar het huwelijk tussen de Scheveningse realityster Samantha de Jong en de Haagse Michael van der Plas: “Sterf! Verdwijn uit mijn leven joh kankermongool!” De trouwambtenaar had het, zo bleek uit de afgelopen aflevering, ook op tv gezien en zei tijdens de ceremonie: “Jullie maken van je hart geen moordkuil en dat is goed.”

Vanavond is de laatste aflevering van het zeer goed bekeken (bijna 874.000 kijkers) Barbie’s Bruiloft op RTL 5. Vorige week zei het stel ‘euh…ja’ tegen elkaar. Barbie na het ‘ja’-woord: ‘Nu is mijn leven voorbij’ en ‘Ik heb het er benauwd van’, waarbij ze naar haar keel greep. In de aanloop naar het huwelijk liet ze ook al vallen dat ze er tegen opzag, trouwen.

En er is niemand die heeft gezegd: je bent er waarschijnlijk nog niet klaar voor, als je je zo voelt. Er is niemand die, na het zien van de scheldkannonades op primetime heeft gezegd: misschien zijn jullie niet zo geschikt voor elkaar. Of nee, wacht toch wel. Nota bene een medium dat was ingehuurd om het huis van Barbie en Ken te zuiveren sloeg zowaar de spijker op de kop en zei: “Ik maak me zorgen over jullie huwelijk.” Maar zij was de enige. “Tieft op, bemoei je me je eigah zakuh, ja toch,” was Michaels reactie toen hij dat hoorde.

Hun trouwambtenaar op het Haagse stadhuis had al vaker Barbies en Kens getrouwd. Dat zag je gelijk. Hij was er zelf geen, maar hij wist hoe je dat deed: aso’s trouwen. Even memoreren dat ze elkaar in een café met wat shotjes tequila op hadden ontmoet en dat ze daarna de slaapkamer in waren gedoken, waarop de zaal steevast moest lachen en het stel natuurlijk ook. Daar doen trouwambtenaren het voor: lekker lachen tijdens de ceremonie, anders wordt het immers een veel te serieuze aangelegenheid.

Voor het eerst heb ik een sms-optie gemist bij een RTL-programma en voor het eerst had ik daar gebruik van willen maken. Ik wilde ‘Barbie NEE’ sturen naar 4040, om mijn hopelijk bindend trouwadvies uit te brengen.

Dit bij gebrek aan weigerambtenaren. Die hoor je namelijk alleen als twee mannen willen trouwen. Dan mogen ze hardop zeggen dat ze daar moeite mee hebben. Want dat staat niet in de Bijbel, mannen die wettelijk aan elkaar verbonden worden.

Ik heb de Bijbel-passages waarin vloekende, tierende, elkaar uitkafferende anabolen spuitende mannen trouwen met zonnebankgebruinde, pornoblonde, met siliconen opgespoten vrouwen denk ik gemist. Als ik een weigerambtenaar was, dan had ik het namelijk wel geweten, en gezegd: “Hey luitjes, luistah evah na mijn: ik doe dit niet, dit is onverantwoght. Dus, tieft een end op, ja toch.”