Spring naar de content

Brussel wel/niet akkoord met plan Bleker

Dat is een verwarrende kop inderdaad. De hele dag is de Tweede Kamer al aan het debatteren over de Hedwigepolder. Aan het begin van de middag kon staatssecretaris Henk Bleker melden dat eurocommissaris Janez Potocnik akkoord was met het Nederlandse alternatieve plan voor het deels ontpolderen van de Hedwigepolder. Vervolgens wist de NOS te melden dat dit niet zo is. Verwarring alom.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Met zijn aankondiging wist Bleker de angel uit het debat te halen. Zijn ambtenaren was door de directeur-generaal van de eurocommissaris medegedeeld dat Nederland morgen een instemmende brief kan verwachten van de Europese Commissie. “Ons plan wordt beschouwd als een ecologisch equivalent van de totale ontpoldering van de Hedwige,” aldus Bleker.

Maar toen wist Bureau Brussel van de NOS te melden dat de Europese Commissie helemaal niet akkoord is. De oppositie rook bloed, maar de regeringspartijen, gedoogpartner PVV en – ja, wat is haar rol eigenlijk – SGP zagen de kans schoon de rest van het debat tot volgende week uit te stellen.

Om de zaak nog ingewikkelder te maken wist Bleker ook nog te melden dat De Brief uit Brussel morgen misschien helemaal niet komt: “Het kan ook maandag of dinsdag zijn.” En vervolgens: “Ik kan niet instaan voor de daad die past bij dit woord.” Hero Brinkmans reactie: “Ik denk dat de Zeeuwen op de publieke tribune er helemaal niets meer van begrijpen.” Zij zijn niet de enige. Het debat wordt volgende week vervolgd.

Onderwerpen