Spring naar de content

De plakkende lippen van Maartje

Uitgerekend op de Landelijke Dag van de Secretaresse bereikt ons het bericht van het naderende einde van Maartje van Weegen. Maartje, per slot van rekening het ideale secretaresse-type, is niet dood, gelukkig niet, maar ze gaat met pensioen. En al over vier maanden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Maartje oogt als de immer goed verzorgde en welriekende schat die, ware zij typegeitje geweest, altijd geduld heeft met haar baas die natuurlijks niks snapt van de computer, die haar afsnauwt als hij onder druk staat, maar die stiekem met haar ruw de liefde zou willen bedrijven in de bezemkast. Om de vergelijking door te trekken: als Maartje de übersecretaresse is, dan zij wij, radioluisteraars en televisiekijkers, dus haar spreekwoordelijke baas.

De laatste jaren was haar verschijning niet meer op de tv te bewonderen en moeten we het doen met de radio waar zij het prachtprogramma De Klassieken presenteert. Hoewel je hoort dat ze van de materie der klassieke muziek geen verstand heeft en volledig is aangewezen op de kennis van een soufflerende redacteur, is haar presentatie van een aanstekelijke allure.

Op volle toeren
En dat zit ‘m in haar stem, die niet alleen warm is maar ook altijd wordt vergezeld van enig geplak van de lippen dat – ik kan er niks aan doen – de hypothalamus zelfs in de vroege ochtendspits op volle toeren laat draaien. Alsof zij net uit haar bedje komt, haar eerste slok koffie aan het wegdrinken is en de iets te royaal aangebrachte lipstick een afdruk achterlaat op de rand van haar omroepbekertje. Met die stem klinkt elk aangekondigd muziekstuk als afkomstig van een andere, hemelse planeet.

Maartje van Weegen met pensioen, dat gaan we niet meemaken. Als Theo Reitsma ook ver na zijn pensioen zeer verdienstelijk weet te fungeren als commentator voor Eredivisie Live, waarom zou onze Maartje dan niet door kunnen gaan bij De Klassieken, desnoods eens per week en niet meer elke dag zoals nu? Misschien is ergens een ‘baas’ in het land die een actie kan starten onder het motto: Maartje Moet Blijven. Liefst vandaag nog, op de Landelijke Secretaressedag.

Onderwerpen