Spring naar de content

Oud-spion: ‘Prinses Mabel was BVD-agent’

Prinses Mabel heeft zeer waarschijnlijk gefungeerd als agent/informateur van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorloper van de AIVD. Dat schrijft oud-BVD’er Frits Hoekstra in zijn memoires De Dienst. De BVD van binnenuit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Mabel zou voor de BVD hebben gewerkt in de jaren negentig, ten tijde van de onderhandelingen die leidden tot de Akkoorden van Dayton (1995), het vredesverdrag dat een einde maakte aan de Bosnische Oorlog. De huidige echtgenote van prins Friso had destijds een relatie met Mohammed Sacirbey, die als Bosnisch minister van Buitenlandse Zaken een belangrijke rol speelde bij die onderhandelingen.

Hoekstra suggereert in zijn boek dat Mabel op verzoek van de BVD contacten heeft aangeknoopt met Sacirbey. Nederland immers was militiar betrokken bij het Balkanconflict en daarnaast, schrijft Hoekstra, ‘was informatie uit de eerste hand over de Bosnische onderhandelingsstrategie internationaal buitengewoon kostbare “handelswaar” in de wereld van de inlichtingendiensten’.

Dat Mabel voor deze klus werd benaderd zou komen omdat zij reeds tijdens haar studie politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam bij de BVD in beeld was gekomen. Hoekstra: ‘Vóór haar afstuderen deed ze vier stages, behalve bij ABN Amro en Shell ook bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Verenigde Naties. Zeker voor beide laatste stages is een uitgebreid veiligheidsonderzoek door de BVD een vereiste; zij was dus bekend bij de dienst.’

De BVD-connectie van Mabel speelde ook een rol toen ze zich in 2003 verloofde met Friso, meent Hoekstra. De AIVD bleek toen in staat reeds binnen een week na de aanvraag een verklaring van geen bezwaar af te geven aan minister-president Jan Peter Balkenende. Hoekstra: ‘Normaal gaan er weken, zo niet maanden, overheen voordat de dienst een rapport kan uitbrengen’.

Frits Hoekstra (1946) was tussen 1971 en 1989 werkzaam bij de BVD en had daar onder meer de leiding over operationele afdelingen. In 2004 schreef hij In dienst van de BVD, spionage en contraspionage in Nederland. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes deelde de Tweede Kamer toen mee dat hij de inmiddels tot AIVD omgedoopte BVD zou laten uitzoeken of Hoekstra strafbaar had gehandeld en dat hij, indien dat zo zou zijn, aangifte zou doen bij het Openbaar Ministerie. Zover is het echter nooit gekomen.

Onderwerpen