Spring naar de content

Crowdfundingproject moet SC Veendam redden

Het water staat Sportclub Veendam tot aan de lippen. De cult-club uit het hoge noorden zit – niet voor de eerste keer – in de financiële penarie. De club die momenteel 16e staat in de Jupiler League, heeft al de laagste begroting van alle clubs, maar zelfs dat blijkt niet voldoende om financieel te overleven. Blijkbaar ziet de lokale middenstand (bestaat die in Veendam?) er ook geen heil meer in. Voor de gemiddelde club zou het dan einde verhaal zijn, maar met de opkomst van crowdfunding is er nog hoop voor de club uit Oost-Groningen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Het commercieel uitbuiten van een cultstatus, dat klinkt als water en vuur. Maar nood breekt wet, dus is SC Veendam een soort crowdfundingsproject begonnen onder de titel ‘Kolonicios’. U kunt geld doneren – daarmee wordt u Kolonicio – en daarmee dicht u een gaatje op de begroting. Het tekort is overigens 350.000 euro, natuurlijk een schijntje vergeleken bij vele andere clubs). Gelukkig wordt de commercie wel op cultwijze gebracht:

“Kolonicio, die uit bijna niets telkens toch nog iets moois kunnen creëren. Zoals onze voorvaders dat deden toen zij vanuit het Westen in de Veenkolonien neerstreken om dit gebied te ontginnen. Echte pioniers. Echte kolonisten. Echte doorzetters. Dat geeft je een trots gevoel… ”

Andere oplossing
Overigens worden er ook gewoon ‘old school’ methodes toegepast, zoals het ophangen van slingers en een mooie prijzenpot in het vooruitzicht stellen. Als u vanuit Zuid-Limburg twintig euro overmaakt naar de noodlijdende club maakt u bijvoorbeeld kans op een jaar lang een maandelijks boodschappenpakket van Albert Heijn Autorama te Veendam. Of een VIP-dag als gastlid van de technische staf, inclusief plaats op bank. Een steenrijke Nederlander die een voetbalclub als speeltje wil, is natuurlijk ook nog altijd een mogelijkheid. Aangezien het er niet naar uitziet dat Veendam op korte termijn Europees Voetbal gaat spelen, zullen ze geen last hebben van de Financial Fair Play regels van de UEFA.

De laatste optie (zie filmpje) deed het de afgelopen jaren overigens het beste: hoop en geloof.