Spring naar de content

Bye bye Lodewijk, Cees en Hero

Niemand weet nog wie er garen gaat spinnen bij het mislukken van het Catshuisoverleg. Maar als het kabinet-Rutte maandag inderdaad demissionair wordt en er dit najaar nieuwe verkiezingen komen, is het voor tenminste drie heren over en uit. We bedoelen dan…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

1. Lodewijk Asscher, gevierd PvdA-wethouder te Amsterdam. Indien het kabinet-Rutte de rit had uitgezeten was hij in de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen van 13 mei 2015 (want dat was de geplande datum) een zeer belangrijke kandidaat geweest om Job Cohen op te volgen als lijsttrekker.

Hij had dan moeten concurreren met Diederik Samsom, de man die onlangs Cohen afloste als fractieleider, maar die strijd had Asscher best kunnen winnen. Nu zal Samsom echter direct doorstoten naar het lijsttrekkerschap. En áls er bij de PvdA al lijsttrekkersverkiezingen komen, zal Asscher – die al vaak heeft gezegd dat hij zijn termijn als wethouder wil volmaken – geen kandidaat zijn.

2. Cees van der Staaij. Hij mocht bij Rutte op de achterbank, kreeg vergunning om mee te praten over zijn bezuinigingspakket en wist de premier zelfs te interesseren voor een bezoek aan de SGP-jongerendag. Maar helaas: Van der Staaij en zijn Staatkundig Gereformeerde Partij zullen weer terugkeren naar de marge van de Haagse politiek. Als officieuze gedoogpartner zijn ze niet meer van node en de kans dat de SGP na de volgende Kamerverkiezingen opnieuw in een wippositie belandt is nihil.

3. Hero Brinkman. Wat hoorden we hem sinds zijn vertrek uit de PVV-fractie toch vaak praten over ouderen. Was hij wellicht van plan het op een akkoordje te gooien met Jan Nagels 50Plus-partij? Dat kan natuurlijk altijd nog, maar nu Wilders zo nadrukkelijk heeft laten weten dat juist de belangen van ’s lands AOW’ers hem motiveerden om het Catshuisberaad te laten klappen, heeft Brinkman als eventuele ouderenkampioen wel een minder sterk verhaal. Of gaat Hero nog een heel nieuw verhaal voorleggen aan de kiezer? Hij heeft nu nog slechts een paar weken de tijd om iets uit de grond te stampen en dat is verdraaide weinig.