Spring naar de content

Dik worden zit tussen de oren

Wetenschappers kunnen met een hersenscan zien of je binnenkort aan gaat komen. Of flink veel seks gaat hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Diep binnen in je hersens ligt de nucleus accumbens. Dit deel van je brein houdt zich bezig met zaken als verlangen, motivatie, passie en bevrediging. Door dit deel van je hersens te scannen, kun je zien wat voor gedrag je zult gaan vertonen, zeggen psychologen van Dartmouth University in de Verenigde Staten.

Ze legden vrouwelijke studenten onder een fMRI scanner en toonden op een scherm ondertussen plaatjes van lekker eten, bloemenvelden en mensen. Sommige van die mensen waren naakt en kusten elkaar. Er werd door de psychologen vooral gelet op activiteit in de nucleus accumbens. Als die bij een bepaald plaatje erg veel signalen verstuurde, werd daar een aantekening van gemaakt.

De vrouwen werden na de scan een half jaar lang gevolgd. Vrouwen die sterk hadden gereageerd op plaatjes van eten, bleken in meerderheid aangekomen te zijn. Vrouwen die een sterke reactie hadden op plaatjes van naakte mensen die kusten, waren flink aan de rol geweest met vriendjes. Omgekeerd was het niet waar: de hongerige vrouwen waren niet vaker met iemand naar bed geweest en de hitsige vrouwen waren over het algemeen niet aangekomen.

Volgens de onderzoekers, die hun studie vorige week publiceerden in The Journal of Neuroscience, hebben we allemaal onze eigen ‘triggers’ als het gaat om bevrediging. Door die beter te leren kennen, kunnen we onszelf beter in de hand houden – als je dat wilt tenminste. Allemaal maar onder de scanner?

Zie ook:
Vee vreet ruimte
Sms’je veroorzaakt bijna vliegtuigongeluk
Wees niet jezelf zijn

Onderwerpen