Spring naar de content

Autorijden hartstikke goedkoop!

De benzineprijzen zijn skyhigh en we zitten in een recessie.  Een auto kopen is voor lang niet iedereen weggelegd en autobezitters rijden zo min mogelijk kilometers. Toch is dat nergens voor nodig, autorijden is juist hartstikke goedkoop!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Vandaag betaal je aan de pomp 1.857 euro voor een litertje Euro95, dat is voor de verandering even geen nieuw record. Dat de prijzen van benzine stijgen is op zichzelf geen groot nieuws, maar tot voor kort bleven de gevolgen ervan beperkt. De stijging van de benzineprijs bleef redelijk in de buurt van de inflatiestijging. Dat is nu niet meer zo, waardoor de prijs van een liter benzine nu een relatief groter gedeelte van ons inkomen kost. Je hoeft bovendien geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de benzineprijs alleen nog maar verder zal stijgen, dus een volle tank zal een steeds grotere aanslag op de portemonnee betekenen.

Toch goedkoper
Niet getreurd! Want daar staat tegenover dat auto’s over de jaren zuiniger zijn geworden, waardoor we voor minder liters hetzelfde aantal kilometers kunnen rijden. Ook rijden we tegenwoordig vaker in kleine auto’s die minder verbruiken en bovendien worden de auto’s zelf goedkoper. Recessie of niet, vorig jaar steeg het aantal verkochte auto’s in Nederland met maarliefst 15%!

Ervan uitgaande dat we ongeveer hetzelfde aantal kilometers zijn blijven rijden, is autorijden dan ook niet echt veel duurder geworden: per huishouden wordt er nu ongeveer een half procent meer uitgegeven aan brandstof dan in de jaren ’90. Daarbij heeft de overheid ook nog eens maatregelen genomen die de aanschaf van duurzame auto’s moet stimuleren, waardoor je voor zuinige modellen geen BPM én geen wegenbelasting hoeft te betalen.

Het komt er dus in het kort op neer dat je met een zuinig, goedkoop en klein autootje meer kilometers kunt rijden dan voorheen. Als u dan ook nog ‘het nieuwe rijden’ toepast, kunt u zelfs nog 100 kilometer verder komen. Autorijden was nog nooit zo betaalbaar.