Spring naar de content

Tabatha Takes Over!

Ze heeft een opstaand neusje, kort peroxide blond haar en ze schreeuwt nogal eens ‘fuck’ en ‘fucking’ als de camera aan staat. Haar naam is Tabatha Coffey en ze heeft een eigen programma: Tabatha's Take Over, te zien op RTL 5. Tabatha is haarstyliste slash kapster slash onderneemster slash manager slash televisiepresentatrice slash ambassadrice van zwarte kleding en zwarte nagellak slash, en dit is slechts een vermoeden, SM-meesteres.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo Van Woerden

Wat we vooral moeten weten is dat als Tabatha haar opstaande reukorgaantje bij een willekeurige kapsalon naar binnen steekt, het daar altijd een ‘fucking filthy mess’ is die ze eens haarfijn zal opschonen.

Dat gaat dan in etappes. Eerst inspecteert ze de boel, haalt ze met een vies gezicht en ‘disgusting!’- schreeuwend haarproppen onder stoelen vandaan en betrapt ze met de verborgen camera kapsters op onacceptabel gedrag. Ze vallen bijvoorbeeld dronken om tijdens het werk. Ze maken hun knipgerei niet behoorlijk schoon, ze spreken de manager tegen, komen te laat, peuteren in hun neus of houden niet van SM, waardoor Tabatha geen klik met ze voelt.

Dan beoordeelt Tabatha hoe ze werken waarbij er altijd een tweedeling plaatsvindt: sommigen zijn heel goed, de anderen zijn ‘useless’. De eigenaar van de kapsalon is zonder uitzondering een ‘fucking idiot’ die egocentrische trekjes heeft en die zijn personeel niet in de hand heeft. Tabatha zegt dan na een minuut of vijf in een gesprek met die eigenaar: “I’ve had it up to here with you!

Dan komt de echte doorpakfase. Bangmaken helpt. Een teambuildingscursusje ook. Vervolgens renoveert Tabatha de boel: strak meubilair en op de muren komt de kleur aubergine. Ze laat de boel opgelucht weer achter. Eind goed, al goed.

Hoe voorspelbaar dit programma ook is en hoe vreselijk ze ook op de zenuwen werkt, toch vroeg ik me af of de lessen van Tabatha niet breder kunnen worden toegepast. Neem het Catshuis. Als Tabatha daar haar pekinezenneusje eens naar binnen had gestoken, dan had die hele bezuinigingsronde in no time plaats gevonden. Ze had zeurderige types met een ezelsmuts op in een hoek ingezet, verrot gescholden of ontslagen. Ze had met een teambuildingcursusje laten zien dat als je alleen aan jezelf denkt, je absoluut geen onderdeel kunt zijn van een succesvol bedrijf. En ze had de muren van het Catshuis aubergine geschilderd, gewoon omdat verandering van spijs doet eten.

Dan waren er geen zeven weken onnodig overleg geweest en hadden we flinke boetes ontlopen. Nederland zou gewoon nog de triple A-status hebben gehad. Goed, hier en daar zou er een litteken zijn ontstaan van een uitbundige zweepslag, maar ons gezamenlijk bedrijf zou lopen als een trein. En zo blijkt, geheel onverwacht, dat dat mens zo gek nog niet is.

Tabatha’s Take Over is iedere maandagavond te zien op RTL5