Spring naar de content

Het versletenbezemsbos

Op een hoek van het voormalige industrieterrein dat ik vaak passeer is iets gebeurd. Het is braakliggend terrein dat wacht op bebouwing, maar de bouwers wachten weer op het minderen van de economische malaise. Nu heeft een van de betrokken partijen een ingeving gekregen, want ineens blijkt het braaklandje omgetoverd tot een tijdelijke fietscrossbaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matt Dings

Voor een paar cent heeft een onnut stukje stad een vrolijke functie gekregen. Vandaag heeft alvast één jongen de bulten en krommingen ontdekt. Met een verzaligd gezicht staat hij met zijn crossfiets tussen de benen het parcours te inspecteren.

Het idee om verweesde bouwterreinen een voorlopige functie te geven, even eenvoudig als lucide, wordt hier en daar al toegepast, maar zou brede navolging verdienen. Overal in Nederland liggen namelijk bouwprojecten stil, wachtend op betere tijden. Dat zorgt voor veel dode plekken in de steden, waar onkruid opschiet tussen resten puin, modderpoelen en ondefinieerbaar afval. Stuur er een werkloze bulldozer overheen, stamp het even aan en er ligt een vlakte waarop de verbeelding zich kan uitleven.

Is de omgeving aan de grauwe kant, dan zaaien we het terrein in met korenbloemen, klaprozen of lijnzaad, zodat de buurt wordt opgevrolijkt met een hectare blauw, rood of geel. We kunnen er amateurcircussen ontvangen. Vliegerfestijnen houden. Een wekelijkse superpolonaise organiseren. Een camping voor stadsnomaden inrichten. Een duizendkruidentuin voor de hele stad aanleggen. Er de grootste zandbak van Europa van maken. Het bestemmen tot toogvlakte voor fijne idealen. Of tot accommodatie voor openluchtmeditatie. Er wereldkampioenschappen knikkeren op touw zetten. Het record zandgebakjes maken vestigen. Er een bos van versleten bezems en schrobbers aanleggen. Een enorme sculptuur van zwerfafval maken. Et cetera, et cetera.

En dat in elke stad met een loos terrein, van Vlissingen tot Dokkum en van Kerkrade tot Schagen. Al die kleuren, al die fantasie, animo, lol, verbazing, esprit en gezamenlijkheid. We worden in één keer het vrolijkste land uit de hele geschiedenis.