Spring naar de content

Het korhoen, de boswachter en de baltsdans

In de categorie ‘klein nieuws’ stond Vandaag de Dag donderdagochtend stil bij het korhoen, en dat de noodklok voor deze vogel is geluid. Soms is de geïnterviewde onverwachts fascinerender dan het onderwerp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo Van Woerden

Een verslaggeefster was in alle vroegte naar het heideveld gestuurd om op zoek te gaan naar de korhoen, die het moeilijk heeft. Ze heet Laura volgens presentatrice Merel Westrik, maar volgens het onderschrift in het filmpje is haar naam Celine. Laura/Celine was, wegens het slechte bereik, even aan de rand van de hei gaan staan. Er was een triestige bruine vlakte te zien met hier en daar een boompje.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ineens was daar boswachter Corné Balemans, met krullen en een lodderige oogopslag. Hij droeg een groene fleecetrui en hij had een verrekijker om de nek. De doppen van de kijker hingen op zijn schouder. Balemans hield met zachte stem een pleidooi voor het korhoen waarin het woord ‘mooi’ veel voorbijkwam. “In de baltsperiode maakt het korhoen of korhaan, het mannetje, zich echt heel mooi. Hij blaast zijn wenkbrauwen op, die worden heel mooi rood.” Balemans maakte daar armbewegingen bij. Hij had dit, verborgen in het riet, allemaal duidelijk aanschouwd met zijn verrekijker. “Daarnaast is hij trots als een pauw, spreidt zijn staartveren en krijgt een mooie witte achterkant. En dan gaat hij dansen, zich mooi maken voor de vrouwtjes. Echt een mooi gezicht.”

Corné Balemans is naar schatting een jaar of dertig, een boom van een kerel die er uitziet alsof hij zijn dagen ook volledig op de heide doorbrengt. Een bomenknuffelaar met een zeldzaam groot hart voor alles wat leeft en niet beschikt over de mogelijkheid een gesprekje aan te knopen. Het zou ook zomaar iemand kunnen zijn die weinig televisie kijkt en geen enkele interesse heeft in druk sociaal verkeer op Facebook en Twitter. Alhoewel, misschien heeft Corné nog net een Hyves-account, voor het idee.

Een vlugge internetcheck levert inderdaad een Hyves-pagina op waar Corné ‘geinig’ scheef op de foto staat met op de achtergrond een mand van een luchtballon. Hij woont in Wesepe, op fietsafstand van de Sallandse Heuvelrug. Corné was 4 februari jongstleden jarig, hij werd 35 en kreeg veel felicitatie-krabbels en vragen hoe het met hem ging. Er werd ook naar Greetje gevraagd. Zou dat zijn vrouw zijn? Zouden ze in een peperkoeken huisje op de hei wonen? Een fascinatie was geboren.

Corné is actiever op internet dan vooraf ingeschat. Hij zit ook op Facebook, wel zonder foto, en heeft bij zijn favorieten één boek staan, Kluuns bestseller: ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’. Die Greetje. Zou Corné voor haar in of om hun peperkoeken huisje, net als zijn geliefde korhoen een baltsdans hebben gemaakt? Met grote rode opplakwenkbrauwen en een witte achterkant? Zou hij daar geluiden bij hebben gemaakt?

Laura/Celine: “Wat maakt ’t korhoen voor geluid?” Balemans deed het voor: “Een beetje rollend, ‘rrrrrrrrrrroooooo’ en daarna sluit hij af met ‘ssssttttt’.” Laura/Celine trok de microfoon onder zijn neus weg. De tijd was blijkbaar op. Ze sloot dit item af met de mededeling dat ze nog even door ging zoeken op de hei, blind voor de zeldzaamheid die ze net in de ogen had gekeken.

Onderwerpen