Spring naar de content

Comité checkte SS’er niet

Comité 4 en 5 mei deed geen onderzoek naar ‘Dirk Siebe’ die figureert in een gedicht dat op de Dam zou worden voorgedragen. Dat zegt een woordvoerster van het Nationaal Comité 4 en 5 mei tegen HP/De Tijd.
Het is daarom onbekend of hij zich heeft schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Noch het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie of het Nationaal Archief – waar de gegevens van Nederlandse Waffen-SS’ers worden bewaard – is gevraagd te kijken of de SS’er zich heeft schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Dirk Siebe – achternaam onbekend – sneuvelde aan het Oostfront. Het elitekorps maakte zich grootscheeps schuldig aan oorlogsmisdaden in het oosten.

Er ontstond gisteren veel ophef toen bekend werd dat de 15-jarige achterneef van de SS’er een gedicht zou voorlezen tijdens de Dodenherdenking op de Dam. Het CIDI reageerde teleurgesteld, het Auschwitz Comité dreigde de Dodenherdenking te boycotten. Het Comité 4 en 5 mei besloot vanmiddag het gedicht niet voor te laten dragen.

Vandaag werd ook bekend dat het omstreden gedicht in eerste instantie in voormalig kamp Westerbork zou worden voorgelezen. Toen de directie van Kamp Westerbork werd geconfronteerd met de inhoud van het gedicht over de SS'er, heeft zij de voordracht geweigerd. Tijdens de oorlog werden via het Polizeiliches Durchgangslager 107.000 joodse Nederlanders afgevoerd naar onder meer het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Het gedicht leest u hier.

Onderwerpen