Spring naar de content

Kwakzalversalarm bij het Centrum voor Jeugd en Gezin

Opvoedadviezen van de CJG Gezin komen ‘vanuit de hogere dimensies en lichtfrequenties’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Eerst even diep ademhalen. We betreden de wondere wereld van Gonny Cappers, reader/healer in het Groningse Haren. Dit is hoe ze haar behandeling beschrijft: “Tijdens een reading wordt gekeken naar je energie, die informatie bevat. (-) De reading wordt opgenomen op CD. Door middel van het lezen van je roos (staat symbool voor je leven), je aura (energievelden om je heen) en je chakra’s (energiecentra in je lichaam), wordt duidelijk waar je op het moment mee bezig bent, waar je leer- en krachtpunten liggen en welke ervaringen uit het verleden hierbij een rol spelen. (-) Specifieke vragen met betrekkingen tot bijvoorbeeld werk, relaties, kinderen en gezondheid kunnen ook een uitgangspunt zijn voor een reading. Een relatiereading en zwangerschapsreading behoren tot de mogelijkheden.”

Zo, dat was het. Er zijn nu ongetwijfeld mensen die Gonny Cappers terzijde zouden schuiven als iemand met een wat verwrongen kijk op de werkelijkheid – laten we het maar voorzichtig formuleren. Maar dat is niet wat er is gebeurd bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Groningen. Daar zagen ze geen beletsel om Gonny op te nemen op de eigen website in een lijst van instanties waar ouders terecht kunnen voor adviezen over gezondheid en opvoeding van hun kinderen. En dit is maar een voorbeeld: HP/De Tijd ontdekte dat er veel meer Gonny’s zijn die op de websites van de CJG’s (gefinancierd door gemeenten met rijksgelden) een podium hebben gekregen om hun kunsten onder de aandacht te brengen. In de ogen van argeloze bezoekers worden ze zo op gelijke voet geplaatst met reguliere behandelaars omdat ze immers een website delen met serieuze instanties als de GGD, ziekenhuizen en thuiszorginstellingen.

Nog een voorbeeld. Neem de praktijk van Roel Nuijt in Wageningen, voor ‘natuurlijke en energetische geneeswijzen’. De specialisaties zijn ‘ernstige ziekten, problemen, ontgifting, DNA, dimensies, spirituele chirurgie en correcties’. Door te werken ‘vanuit de hogere dimensies en lichtfrequenties en vanuit het nulpuntveld’ wordt een onwaarschijnlijk aantal aandoeningen bestreden. Het is even een opsomming maar hier komt hij: ‘ diabetes, pseudokanker, neurologische aandoeningen, MS, fibromyalgie, Lyme,neuropathie, spierdystrofie, Parkinson, dementie, moeheid, galstenen, nierstenen, plaque kransslagader, gewrichten, reuma, osteoporose, bloed, beenmerg en bloedvaten, Macula-degeneratie,  chronische verkoudheid, q-koorts, Mexicaanse griep, MRSA ziekenhuis bacterie. pfeiffer, kanker, tumoren, pseudokanker, afvallen, COPD, ADHD, dyslexie, autisme, darmen, allergie, huid, HIV, kinderloosheid, whiplash, depressie, zuurbase-evenwicht’.

Engelen als begeleiders
Inderdaad: bij weldenkende mensen gaat nu het kwakzalversalarm af. Toch is de praktijk terug te vinden op de websites van de Centra voor Jeugd en Gezin in de wijde omtrek. En zo mag er op de website van CJG IJmond reclame worden gemaakt voor gesprekken over ‘energieën, gidsen, begeleiders en spirits’ . In Haren wordt een cursus ‘Engelen als begeleiders’ aangeprezen. In Geldermalsen worden paranormale jongeren verwezen naar psychosociale therapie . Enfin, zo kunnen we nog wel even doorgaan: vele tientallen alternatieve therapeuten blijken inmiddels digitaal onderdak gevonden bij de door oud-ChristenUnie-minister André Rouvoet geïnitieerde CJG’s. Volgens de richtlijnen van het ministerie van VWS, waar de centra onder vallen, moet elke CJG-website ‘betrouwbare, gevalideerde informatie over gezond opgroeien en opvoeden’ bieden. Laten we het erop houden dat dit nog een aandachtspuntje vormt.

Onderwerpen