Spring naar de content

The Good Wife: geraffineerde televisie

Don’t let the name fool you,” zegt de reclame over The Good Wife, een Amerikaanse advocatenserie met in de hoofdrol Julianna Margulies. En inderdaad, een serie met zo’n titel roept het beeld op van een moeke die met een schort voor een appeltaart staat te bakken. Saai. Maar niets is minder waar. The Good Wife draait om advocate Alicia Florrick die als een koorddanser balanceert op de fragiele grens tussen goed en kwaad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo van Woerden

Zondagavond wordt the Season Finale van het derde seizoen uitgezonden in Amerika. Hoewel Net 5 de serie ook uitzendt maar wel een paar maanden achterloopt, kunt u middels een snelle download al gauw onafgebroken bijkijken. En dat is de moeite waard. The Good Wife is namelijk een van de beste advocatenseries ooit. De reclametitel staat er niet voor niets. De ene aflevering weet je precies waarom de hoofdrolspelers doen wat ze doen, om de aflevering daarna toch weer te zien dat ze er hoogstwaarschijnlijk al die tijd een verborgen agenda op na hebben gehouden.

Voor wie The Good Wife, nog nooit heeft gezien, eerst een korte beschrijving: Alicia Florrick is getrouwd met een openbaar aanklager die lang gerespecteerd werd, tot uitlekte dat hij vreemdging bij de vleet. Florrick komt in het oog van een mediastorm te staan. Haar man moet zelfs tijdelijk de gevangenis in waarna ze weer besluit om zelf het geld te gaan verdienen. Na dertien jaar de rechtszaal niet meer te hebben betreden, pakt ze haar professie op bij advocatenkantoor Lockheart/Gardner.

Dan begint het balanceren: kan ze advocaat zijn én om blijven gaan met de man van haar kinderen die als openbaar aanklager regelmatig de tegenpartij vormt in de rechtszaal? Hoe vindt ze haar draai in de advocatuur? Kan ze haar naam inzetten om klanten binnen te hallen? En heeft het advocatenkantoor haar juist niet aangenomen ómdat ze een lijntje heeft met de openbaar aanklager en als ‘bedrogen vrouw van’ een mediastorm overleefde? Hoe beschermt ze bovendien haar kinderen van de roddel en achterklap over haar rondneukende man, helemaal als er foto’s en video’s uitlekken? En kan ze überhaupt nog met haar man omgaan? Kan ze het, ondanks wat hij heeft gedaan, in de publiciteit doen voorkomen alsof ze hem heeft vergeven, omdat dat het beste voor haar gezin is?

Het zouden de overwegingen van Hillary Clinton kunnen zijn geweest ten tijde van het Monica Lewinsky-schandaal.

Alicia Florricks tegenspelers zijn niet minder fascinerend, waarbij Kalinda Sharma met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Kalinda is een privédetective die nooit het achterste van haar tong laat zien. Van wie niet eens, zo komen we geleidelijk te weten, vaststaat of ze ook wel echt Kalinda heet. Ze is bovendien niet vies van seks met mannen én vrouwen. Een vrouw die als een ongrijpbare superheld haar eigen weg kiest, wat de consequenties voor anderen ook mogen zijn.

De afleveringen zelf zijn stuk voor stuk zeer actueel. Mocht Facebook-CEO Mark Zuckerberg in het echt een rechtzaak aan zijn broek krijgen, kun je er donder op zeggen dat een zaak met dezelfde elementen een paar weken later langskomt in een aflevering van The Goodwife, waarmee de verhaallijn direct spannend en herkenbaar wordt. De afwegingen die de personages maken, zouden zomaar heel dicht bij de realiteit kunnen liggen. Opvallende zaken rond ras en geaardheid zijn al de revue gepasseerd. Het kantoor vertegenwoordigt zelfs een Julian Assange-achtige figuur, maar ook een vermeende drugsbaron.
Op de achtergrond spelen de eerder genoemde tegenstellingen in het leven van de hoofdrolspelers, waardoor een aflevering meer is dan een los verhaal.

Vanavond is dus de laatste aflevering van het derde seizoen. Kalinda Sharma blijkt diep in de problemen te zitten omdat de FBI vermoedt dat ze klusjes heeft opgeknapt voor de vermeende drugsbaron. De man van Alicia Florrick heeft besloten mee te doen aan de gouverneursverkiezingen. En Alicia heeft zo’n hartgrondige hekel aan zijn tegenkandidaat  dat ze net heeft besloten er alles aan te doen om haar man te laten winnen.

Nu zijn er heus ook andere advocatenseries die de moeite waard zijn. Ally McBeal was ondanks de irritante neuroses van de graatmagere hoofdrolspeelster soms best vermakelijk. En ook Boston Legal keek lekker weg. Maar al met al waren dit zoete televisieseries met een standaard verloop in het verhaal: er is een zaak, de advocaten lossen het op in de rechtszaal en doen daarna een drankje.

The Good Wife streeft dat ver voorbij. De personages zijn geraffineerder, uitgekookter en toch ook zeer herkenbaar. De personages laten niet het achterste van hun tong zien, waardoor er altijd wat te raden blijft. Mysteries houden een kijker, in dit geval graag, aan de buis gekluisterd. Er wordt bovendien ontzettend goed geacteerd (hoofdrolspeelster Margulies won in 2009 een Golden Globe voor haar vertolking van Florrick). Hopelijk wordt er snel een start gemaakt met de opnames van seizoen vier.

Kijken? Net 5 zendt iedere zaterdagavond om 21.25 een aflevering uit. Slimme downloaders zijn dat makkelijk voor.

Hieronder vast een voorproefje van de aflevering van vanavond.