Spring naar de content

Wat Spies, Ulbricht & Clinton gemeen hebben

Liesbeth Spies heeft zich onsterfelijk gemaakt. Maar niet op de manier waarop ze dat zelf had gehoopt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Poorthuis

Zoiets mag je verwachten. Al weet je dat niet zeker. Iemand die als minister sprekend vanuit vak K. voor de notulen van de Tweede Kamer laat optekenen dat een boerkaverbod ‘van onvoorstelbaar belang’ is en vervolgens in de Volkskrant meldt dat ze ‘geen traan zal laten’ als dat verbod in de prullenbak belandt, sterker: dat ze er eigenlijk nooit voor gevoeld heeft, zo iemand lijkt ons tot alles in staat.

Met een beetje pech zullen Spies’ woorden het CDA de hele campagne blijven tegenwerken. Een ding is zeker: de CDA-politica heeft het vertrouwen in de politiek en politici weer een stevige deuk gegeven en het toch al welig tierende cynisme bevorderd. Wij vinden haar woorden zo historisch dat ze een plekje verdienen tussen andere historische gaffes, leugens en versprekingen.

1. Wim Kok, die in 1997 de ‘exhibitionistische zelfverrijking’ van bestuurders in Nederland hekelde en vervolgens als commissaris bij ING, TNT en KLM keer op keer de stevige bonussen van de top sanctioneerde.
2. Wouter Bos, die zijn kiezers in 2006 beloofde dat hij niet in een kabinet met Jan Peter Balkenende als premier zou gaan dienen. En dat vervolgens toch deed.
3. Geert Wilders, die binnen 24 uur na de eclatante verkiezingsuitslag van 2010 zijn standpunt over de AOW liet vallen. “Het is een belangrijk punt, maar ik wil het kabinet er niet kapot op laten gaan.”
En wellicht doen we Spies te veel eer aan, maar in een ruime bui van historisch inzicht durven we haar ook nog wel een plekje tussen deze 4, 5 en 6 te geven.
4. Richard Nixon, de man die het Watergate-schandaal op zijn conto had, en voor de camera’s stelde: “I am not a crook.”
5. Neville Chamberlain, de Britse premier die na een overleg met Hitler in 1938 triomfantelijk verklaarde dat hij ‘peace for our time’ had uitonderhandeld met de Duitse leider.
6. Walter Ulbricht die in 1961 zei: ‘Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten.’ Twee maanden later stond-ie er.

Onderwerpen