Spring naar de content

Waarom ook vrouwen van mooie vrouwen houden

Zowel mannen als vrouwen kijken graag naar mooie vrouwen (hoi Doutzen). Let maar eens op. In de kiosk: vrouwen lezen het liefst bladen waarin veel mooie vrouwen staan – alle Sunny Bergmannen ten spijt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

In de kroeg: vrouwen hebben het liefst knappe vriendinnen bij zich. Die meisjes waren op school ook het populairst. In de bedrijfskantine: zowel uw mannelijke als vrouwelijke collega’s kijken die ene schoonheid op hoge hakken na als zij haar koffie uit de automaat haalt.

Nee, ik ben niet bi
Een bedrijf zonder mooie vrouwen is saai, een clubavond zonder mooie vrouwen is een slecht feest. Het zou kunnen dat we graag naar mooie mensen in het algemeen kijken, uit een soort survival of the fittest-gen, maar ik heb het gevoel dat ook vrouwen meer dan graag naar mooie wezens van hetzelfde geslacht kijken. In een Amerikaanse studie van Heather Rupp – getiteld Sex differences in viewing sexual stimuli: An eye-tracking study in men and women – komt naar voren dat vrouwen net zo vaak als mannen naar vrouwenlichamen kijken. Het is mogelijk dat zij wel vanuit een andere overweging bestuderen, voegt het onderzoek toe: het betekent niet dat alle vrouwen per definitie biseksueel zijn.

Waarom kijken vrouwen graag naar mooie vrouwen? Misschien omdat ze zich er graag mee identificeren: erbij willen horen, vrienden ermee willen zijn, erop willen lijken. Omdat we onszelf allemaal een mooie vrouw vinden of graag willen vinden of omdat we onszelf überhaupt pas kunnen zien in de vergelijking met anderen. Of het is gewoon om dezelfde reden dat we graag naar mooie auto’s kijken, mooie huizen en mooie landschappen: alles wat fraai is vormgegeven, trekt je aandacht.

Het leven is geen schoonheidswedstrijd
Volgens psycholoog prof. dr. Liesbeth Woertman, die meewerkte aan de documentaire Beperkt houdbaar van Bergman en auteur is van Moeders mooiste, is het vrouwelijke ideaalbeeld onmogelijk te halen: “Als de ideaalbeelden zo perfect zijn, kun je alleen maar verliezen,” zegt ze in het Universiteitsblad van Utrecht, over de perfect gephotoshopte beelden in de pers. Maar waarom zou je moeten ‘winnen’ van een andere vrouw?

Als je ervan uitgaat dat het een leven een constante schoonheidswedstrijd is, doet ieder mooi mens een beetje pijn en kun je beter binnen blijven. Geniet er liever van. En ik denk dus dat heel veel vrouwen dat ook doen. Het zou me niets verbazen als vrouwen vaker dan mannen de kijk-hoe-knap-ik-ben-op-Facebook-foto’s van seksegenoten bekijken, met plezier, soms met wat ontzag, hier en daar een tikkeltje jaloezie, maar toch vooral interesse. Bij het bekijken van die foto’s denken ze dan: een pony staat haar mooi, zou het mij ook staan? Of: wat combineert ze die kleren leuk, ik ga dat ook proberen! Of: was ik maar net zo slank. Wellicht maken vrouwen zichzelf mooi voor én door andere vrouwen.

Zo’n decolleté kan écht niet
Er zijn ook vrouwen die er niet echt tegen kunnen. Zodra een sexy dame de ruimte betreedt, leveren zij onmiddellijk kritiek: ‘Die schoenen zijn al jaren uit de mode’, of iets over haar intellect dat een stuk minder interessant is dan het eigen, of ‘zo’n decolleté kan écht niet, Hans, je kijkt er toch niet naar!’.

Maar vrouwen die andere mooie vrouwen niet kunnen waarderen omdat ze er (te) jaloers voor zijn, missen iets. Ze vergeten dat het leuk is om naar al dat moois te kijken.

(In onderstaand filmpje zie je een grappig verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke reactie op meisjes met weinig kleren aan voor een Poetin-campagne.)