Spring naar de content

Victor Muller, voer voor psychologen

Na het faillissement van Saab krijgt het imago van de Spykerbaas nu een nieuwe knauw door een boete die de AFM hem oplegt. Is de val van durfal Muller ingezet?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Nooit eerder werd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete opgelegd voor overtreding van het mededelingsverbod. Muller vertelde zijn bank dat er een positief persbericht over Spyker aan zat te komen en daarmee verschafte hij hen voorkennis. De boete is dus een unieke prestatie van Victor Muller, maar daar heeft hij patent op. Hij deed wat niemand voor mogelijk hield: auto’s fabriceren in Nederland, een Formule-1 team inlijven en Saab overnemen.

Maar Saab ging failliet en het Formule-1 team was eveneens een debacle. De volledige raad van commissarissen van Spyker stapte op omdat men van mening is dat het verlies draaiende Spyker beter kan worden verkocht. Unieke deals sloot Victor Muller, maar het einde lijkt nabij. Waar niemand er nog in gelooft ziet Muller juist kansen voor groei.

Hoe is deze man te verklaren? Maarten van der Pas schreef, met Robert van der Oever, het boek ‘Spyker, een dollemansrit‘ en volgt zijn escapades op de voet.

Hoe moeten we Victor Muller zien? Als een briljante dealmaker of als een megalomane troublemaker?
“Hij is voer voor psychologen. Enerzijds is het een geweldige communicator die mensen weet te overtuigen en dingen voor elkaar krijgt die niemand voor mogelijk houdt. Aan de andere kant laat hij die dingen ook zo weer uit zijn handen vallen, zoals met het Formule-1 team en Saab. En ook Spyker heeft eigenlijk nog nooit winst gemaakt. Hij laat een spoor van vernieling na. Mulder laat zijn zakenpartners meestal met miljoenen schuld achter.”

Je zou toch zeggen, niemand wil meer met die man samenwerken?
“Je ziet dat het type mensen dat hem nog geld leent steeds exotischer wordt. In de beginjaren investeerde John de Mol er nog in, maar ze zijn eigenlijk steeds discutabeler geworden. In 2007 redde Vladimir Antonov, niet bepaald van onbesproken gedrag, Spyker al eens.”

Nu de grote vraag: is het einde van Spyker en Victor Muller nu ingeluid?
“Ik durf dat niet te zeggen, want dat heb ik al zo vaak gedacht. Hij is wat je noemt een kat met negen levens. Het spoor van vernieling dat hij achterlaat wordt nu wel erg groot, maar hij is wel een straatvechter die tot het einde door vecht.”

Mocht u het nog zien zitten in Spyker en Victor Muller, voor veertien eurocent kunt u zich al  in het bedrijf inkopen.

Onderwerpen