Cruijff kan niet meer klagen

Dr. Doom 4 mei 2012 Beursplein

Op 14 juni a.s. wordt de nieuwe Raad van Commissarissen van de N.V. Ajax geïnstalleerd. Uit sportief oogpunt belangrijk: Cruijff kan nu niet meer roepen dat ‘ze’ geen verstand van voetbal hebben. Maar ook economisch interessant. Ajax is immers nog altijd een beursgenoteerde onderneming.

Het is de laatste tijd een beetje stil rond Cruijff, als we de viering van zijn 65ste verjaardag even buiten beschouwing laten. Maar die zagen we al heel lang aankomen. Natuurlijk kun je wel blijven roepen dat de jeugdopleiding van Ajax niet deugt. Maar als zo’n club twee jaar op rij kampioen wordt en intussen de ene na de andere speler uit de jeugd succesvol laat debuteren, dan moet je toch wel met nieuwe argumenten komen. Daar denkt Cruijff nu dus over na.

Ook riep hij dat ‘ze’ geen verstand van voetbal hadden en met ‘ze’ werd het management van Ajax bedoeld: directie en RvC. In de nieuwe RvC zitten mensen als Leo van Wijk, Theo van Duivenbode en Hans Wijers. Voorlopig bestaat die nog uit drie personen, het is de bedoeling dat er nog twee bijkomen.

Leo van Wijk groeide met Cruijff op in Betondorp. Ze speelden nog samen in het tweede van Ajax. Daarna bracht Van Wijk het tot topman van KLM – Air France en dat is hij nu nog. Of wéér eigenlijk. Dat laatste is juister want hij is er teruggehaald om puin te ruimen. Ik verdenk hem ervan dat hij de jonge Cruijff destijds door de benen speelde en niet zal aarzelen dat weer te doen. En Cruijff weet dat.

Theo van Duivenbode liet Ajax al tijdens de gloriejaren van Cruijff voor wat het was, hij was niet zeker van zijn plaats en verhuisde naar Feijenoord, iets wat je zeker in die tijd gewoon niet deed. Hij wel, en bij de eerstvolgende klassieker schoot ie ‘m er met een strakke streep, nota bene als verdediger, tegen zijn oude club in.

Over Hans Wijers’ sportverleden heb ik niets kunnen vinden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het er niet is maar een podiumplaats zou toch al snel te googelen moeten zijn.
Zoals hij er nu uitziet, lijkt het me eerder iemand die uit het wandrek viel. Tegenwoordig verft hij zijn haar: dat zal het dan wel weer goed doen bij voetbaltrainers-op-leeftijd. Vroeger, op straat, zetten we zo iemand maar in het doel.

(Full disclosure: ik werd Ajax-fan sinds ik Cruijff zag debuteren, ik vond hem een geweldige voetballer.)

Reageer op artikel:
Cruijff kan niet meer klagen
Sluiten