Spring naar de content

Vrouwenvoetbal nog steeds een hopeloze zaak

Ajax werd woensdag kampioen, dat is u niet ontgaan. Wat u mogelijk wel heeft gemist is dat ADO Den Haag een week eerder kampioen werd van de Eredivisie voor vrouwen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De Eredivisie voor vrouwen is in 2007 gestart en kan tot op heden geen succes worden genoemd. In het eerste seizoen werd vrouwenvoetbal nog uitgezonden op RTL, maar met 30.000 kijkers bleek dat niet voor herhaling vatbaar. Bijna alle clubs draaien momenteel verlies op het professionele vrouwenvoetbal. En hoe professioneel is een competitie als de speelsters er een baan naast moeten hebben om rond te kunnen komen? Verschillende clubs, waaronder SC Heerenveen en oud-kampioen AZ, zijn dan ook gestopt met professioneel vrouwenvoetbal, omdat het simpelweg niet rendabel is. De Eredivisie vrouwen zit in zwaar weer, maar toch gaat ze uitbreiden tot de BeNe League. Hierin gaan de beste Nederlandse clubs tegen de beste Belgische clubs spelen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

BeNe League geen oplossing
Een club kan kort gezegd geld verdienen door sponsoring, tv-gelden, kaartverkoop en door prijzen te winnen. Vanuit die gedachte is het onwaarschijnlijk dat de BeNe League een oplossing gaat bieden. Als er niemand naar Heerenveen tegen Twente kijkt, dan zeker niet naar Twente tegen Eva’s Tienen. Laat staan dat supporters uren in de bus gaan zitten. Dat vindt ook Frank van den Wall Bake, goeroe op het gebied van sportmarketing en bijvoorbeeld betrokken bij het koppelen van KPN aan de Eredivisie en Aegon aan Ajax. “De BeNe League is uit nood geboren en geen oplossing voor het vrouwenvoetbal. Het werkt juist contraproductief want de geloofwaardigheid van de competitie wordt hierdoor eerder minder.”
Maar wat moet er dan wel gebeuren? Van den Wall Bake: “Ik geloof dat de Eredivisie voor vrouwen wel een kans van slagen heeft. Voor de geloofwaardigheid bij sponsors en fans moeten er dan wel topclubs meedoen. Grote clubs moeten accepteren dat vrouwenvoetbal toekomst heeft en moeten daar ook in willen investeren. Ik hoop en verwacht ook dat dit zal gaan gebeuren. Een half jaar geleden ving ik signalen op dat Ajax aan de vooravond van toetreding tot het vrouwenvoetbal stond. Maar toen brak de bestuurscrisis uit en nu is het weer afwachten.”