Spring naar de content

Leve de oer-Hollandse kneuterigheid

Madurodam, de Keukenhof, de Floriade, de Efteling: het zijn attractieparken die behalve  oer-Hollandse kneuterigheid een zekere saaiheid met elkaar gemeen hebben. Maar in die saaiheid schuilt een charme die universeel is en een beetje bedreigd lijkt te worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Neem Madurodam, ook dat ietwat ingekakte, oer-Hollandse attractiepark Madurodam in Den Haag ontkwam niet aan de gesel van de moderne interactiviteit, en ziet: de loop is er weer in. Vanochtend meldt de Volkskrant dat vorige week in de meivakantie soms dagelijks tienduizend bezoekers kwamen. Onder hen uw verslaggever.

Pronkstukjes
Met de interactiviteit bleek het mee te vallen. Gelukkig maar, want Madurodam is zo’n attractiepark waar voorheen veel te bekijken valt, voor wie het wil zien tenminste. Als bezoeker kon je wegdromen in de op schaal nagemaakte gebouwen en emplacementen die tot de pronkstukjes van Hollands Glorie gerekend kunnen worden. Daarvoor hoefde je niks anders te doen dan te kijken, je te verplaatsen en de rest over te laten aan je fantasie.

Het was kennelijk niet genoeg en dus besloot de directie onlangs om het park aan te passen aan, ja, aan wat? Aan de behoeften van de moderne, hyperactieve en met internet doodgegooide kinderen? De kinderen in mijn gezelschap oordeelden tamelijk onverbiddellijk: het zelf opstapelen van containers in de haven van Rotterdam, het zelf dichtdraaien van de poorten van de Oosterscheldekering, het zelf in- en uitladen van een boot in de Beatrix-sluis, ach, op de DS of de computer gaan dat soort spelletjes duizend keer sneller en zijn ze dus interessanter. Bovendien was het zo druk dat de kinderen in de rij moesten staan om überhaupt bij een spelletje te kunnen komen.

Interactieve malligheid
Belangrijker vond ik dat de kinderen amper de tijd en de kans kregen te doen wat hele volksstammen voor hen al deden: kijken en je laten meevoeren.

Daarom dit welgemeende advies aan de directie van Madurodam en al die andere parken die menen mee te moeten gaan in die interactieve malligheid: laat uw oude, saaie park in stand en laat die kinderen lekker kind blijven.

Onderwerpen