Spring naar de content

Belegt u in goud of wordt u orthodontist?

Het is een beetje rustig aan het goudfront. Willem Middelkoop verkocht zijn goudhandel goedgetimed aan Value8, het fondsje van voormalig VEB-directeur Peter Paul de Vries. Ik denk niet dat hij er erg blij mee is, Peter Paul.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Goud ging vorig jaar door het plafond en bereikte een topkoers van rond de 1900 dollar per troy ounce ergens in het derde kwartaal 2011. Beleggers struikelden over elkaar om goud, al dan niet fysiek, te kopen. En wie nog ergens juwelen had die toch niet werden gedragen, die verkocht ze aan opkopers die in hotels en zelfs in bussen langskwamen. Jacobse en Van Es wisten het al.

Degenen die het laatste deden: hun goud verkopen, deden de beste zaak. Vandaag noteert goud rond de 1594 dollar na eerder al op 1473 te hebben gestaan.

Als particuliere belegger kunt u beter van goud afblijven. In 1980 was er ook al zo’n piek, op 850 dollar. Wie toen kocht keek een paar jaar later naar een koers van een magere 300 dollar. Zo gaat het steeds met goud. Op de bodem stappen de grote jongens in die op de top aan u verkopen. En als u wat later helemaal wanhopig bent, dan nemen ze het graag weer van u over en begint het circus opnieuw.

Binnenkort moet mijn jongste zoon weer naar de orthodontist. Toen hij er aan begon, lieten we uiteraard een behandelplan opstellen en een kostenraming. Dat is nu zo’n jaar geleden. De kosten zijn inmiddels al ruim overschreden en recent kregen we eenzijdig een verlenging van het behandelplan opgelegd. Met zeker nog een jaar. Zelfde jongen. Zelfde gebit. En kennelijk zelfde goudmijn. Wie doet zo’n man wat? De tarieven zijn toch vrij?

Kijk, dat is weer eens wat anders dan emmeren in rivieren, schachten en grotten terwijl de productiekosten steeds hoger worden. Je kunt het ook gewoon oprapen, als orthodontist.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.