Iedere man-vrouwvriendschap draait om seks

karengeurtsen 9 mei 2012 Leven

Om het hardst riepen mijn vriendinnen en ik jarenlang dat we héus platonisch bevriend konden zijn met mannen. Inmiddels weten we beter.

Partners die het met ons oneens waren of moeilijk deden over cafébezoeken met een lid van de andere sexe, vonden we jaloers en ouderwets. Na een paar mislukkingen krabbelen we nu terug. Man-vrouwvriendschappen zijn gewoon ingewikkeld.

Eerst was er de ‘vriend’ die alle zedelijkheidsnormen overschreed met een oneerbaar voorstel aan een (zwangere) vriendin met een relatie. Toen was er de vriendin die een uiterst onhandige romance aanging met een ‘vriend’. En vervolgens was er de ´vriend’ die, tot grote ontevredenheid van een meelezende partner, steeds seksueler getinte berichten ging sturen aan zijn platonische vriendin. Waar gaat het mis?

Oerverlangens
Onderzoekers van de University of Texas testten een paar hypotheses op het gebied van opposite sex friendships en daar kwamen erg ongeemancipeerde resultaten uit. Zowel mannen als vrouwen zoeken in eerste instantie hetzelfde: gezelschap en iemand om simpelweg dingen mee te delen. Maar mannen initiëren een vriendschap met een vrouw toch vaker omdat ze seks willen, vrouwen omdat ze bescherming willen, en beiden omdat ze er potentie in zien voor een romance. Opposite sex friendships eindigen dan ook niet zelden in een onverhoopte liefdesdaad, of vanwege een romance. Die laatste kan wel of juist níet ontstaan zijn, wat een dermate grote teleurstelling kan zijn dat de vriendschap er maar gelijk helemaal aan wordt gegeven.

Seks

Draait het dan toch alleen maar weer om seks? We zijn inmiddels toch beschaafd en gedisciplineerd genoeg voor platonische contacten, zou je denken. Elke dag moeten mannen en vrouwen op de werkvloer met elkaar omgaan zonder elkaar om de haverklap te bespringen. Dat lukt over het algemeen aardig. Waarom is het in vriendschappen dan toch lastig?
Omdat je elkaar niet voor niks aardig genoeg vindt om vrienden te zijn en omdat dat ‘aardig vinden’ altijd potentie, een soort spanning, in zich heeft. Collega´s heb je niet voor het uitzoeken. Op vrienden, zowel mannen als vrouwen, kun je bij voorbaat al selectiecriteria loslaten. Het tijdschrift Psychology Today onderzocht: man-vrouwvriendschappen komen vooral voor in beginstadia van relaties en huwelijken. Deze vriendschappen stammen vaak nog uit de vrijgezelle periode en hebben we dus vooral in de tijd dat alles nog openligt. Zijn mensen langer getrouwd, dan krijgen vrienden van dezelfde sexe de overhand. Misschien worden ze wijzer of hebben ze gewoon minder zin om moeite te doen, en denken: een vriend van hetzelfde geslacht is minder gecompliceerd.

Hoe het wel kan
En tóch kan het, denken mijn vriendinnen en ik nog steeds. Soms is die superleuke ´kameraad´ met wie je onwijs kunt lachen het gewoon waard om moeite voor te doen. En er zijn meer mensen die dat vinden.
Op een speciaal aangelegde wiki vinden we tips ´n tricks om die leuke vent toch als vriend te kunnen behouden. De hoofdregels op een rij:
1. bepaal eerst zelf heel eerlijk wat je voor de vriend van het andere geslacht voelt
2. spreek samen duidelijk uit wat jullie vriendschap behelst
3. betrek je partner erbij!
4. stel heldere grenzen en let op de sfeer

Geen geknuffel dus, en liever lunches dan diners bij kaarslicht. Kijken hoelang jullie elkaar dan nog leuk vinden, en of jullie dus échte vrienden zijn.

 

Reageer op artikel:
Iedere man-vrouwvriendschap draait om seks
Sluiten