CDA-mastodonten roeren zich; Aantjes twittert furieus

baspaternotte 10 mei 2012 Politiek

Hij is 89 jaar oud maar twittert lustig zijn frustraties over het huidige CDA de wereld in. Willem Aantjes is boos. “Kijk eens in de spiegel en denk aan je rol in de fractie bij de formatie.”

Het is een komen en gaan van CDA-prominenten die hun wrevel over de huidige situatie bij de christen-democraten etaleren. Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin zochten de media al op, Willem Aantjes haalt alles uit Twitter wat er inzit. Dat is niet verrassend; midden jaren negentig toen uw verslaggever nog een verslaggever-in-de-dop was, keek hij al zijn ogen uit tijdens een interview bij Aantjes thuis: een Windows-computer aangesloten op het internet. Op de School voor Journalistiek te Utrecht stonden destijds nog typemachines en was er één ‘computerlokaal’.

Enfin, hoe ziet die digitale furie van Willem Aantjes er dan uit? Nou, zo dus:

De vraag is natuurlijk of al die kritiek wat uithaalt. Het EO-radioprogramma Dit is de Dag peilde onder CDA-raadsleden wie hun favoriet is. Uitslag: fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en de Purmerendse wethouder Mona Keijzer maken de beste kans om gekozen te worden tot leider van het CDA. Buma leidt met 40 procent, Keijzer volgt met 31 procent.

Het zou natuurlijk kunnen dat prominenten toch enige invloed op hun partij zouden kunnen hebben. De vaak dissidente meningen kunnen de progressieve of conservatieve vleugels van een partij opzwepen om een standpunt in te nemen, mits de mastodont een zeker moreel gezag heeft. Aan de andere kant: zo werkt het doorgaans niet in politiek Den Haag. Moreel gezag is nog geen fractie van het gewicht dat pure macht wél heeft. De meeste partijleden luisteren doorgaans uitsluitend naar collega’s wier keuzes consequenties hebben voor hun positie.

Daarom staat Buma voorlopig nog op één, het is niet voor niets dat tweederde van het CDA wél heeft ingestemd met het mislukte CDA-VVD-PVV-avontuur.

Reageer op artikel:
CDA-mastodonten roeren zich; Aantjes twittert furieus
Sluiten