Spring naar de content

ING en Spanje: tel uw vingers

Gisteren maakte ING de cijfers over Q1 2012 bekend. Natuurlijk zijn ze goed, volgens ING. En volgens analisten die het in 2007 ook al helemaal met ING eens waren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

ING heeft voor vele miljarden aan kredieten uitstaan in Spanje, grotendeels in de onroerend-goedmarkt. Daar slaan – zoals u weet – de vlammen uit het dak, bijna dagelijks moeten er banken worden gered. Waarschijnlijk komt de Spaanse regering vrijdag met een reddingsplan voor de hele sector.

Zoals altijd heeft ING dat allemaal veel beter geregeld dan anderen, dít kon je woensdag vanuit het ING-bestuur daarover horen:

‘Er zijn een aantal serieuze kwesties in Spanje, maar we doen het behoorlijk goed’, zei Hommen, de topman, tegen de pers. In een nadere toelichting zei chief risk officer Wilfred Nagel dat de portefeuilles in Spanje ‘van hoge kwaliteit” zijn en dat er geen reden is om extra stappen te nemen, hoewel de vastgoedprijzen in Spanje onder druk blijven staan’.

En dan gaan we nu een spelletje doen: Zoek de verschillen.

Over de resultaten in Q4 2007 stelde het ING-management begin 2008 in een presentatie onder meer:

Limited direct impact from credit crisis due to business profileand solid risk management; EUR 194 million pre-tax losses through P&L in 4Q and no impairments on Alt-A RMBS portfolio; significant credit buffers in place.

Ik ga ervan uit dat uw Engels goed genoeg is om hierboven te lezen dat er eind 2007 geen voorzieningen nodig werden geacht voor verliezen op de Alt-A-hypotheken in de Verenigde Staten. En met dat ‘solid risk management‘ en die ‘significant credit buffers’ konden we allemaal rustig gaan slapen.

Maar toen werd het 2008 en brak de hel los. Op 26 januari 2009 maakte ING en de Nederlandse Overheid bekend dat de laatste – u en ik dus – een garantie afgaven voor 80% van maar liefst € 27,7 miljard aan Amerikaanse Alt-A-hypotheken. Een jaar eerder zou daarmee geen vuiltje aan de lucht zijn geweest.

Best top-entertainment, die bankiers.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

 

Onderwerpen